Hlavní obsah

Edinburgh posílá bezdomovce pryč, potřebuje místa pro fanoušky Taylor Swift

Edinburgh

Evropské turné americké zpěvačky Taylor Swift bude příští týden hostit také skotský Edinburgh. Radost z toho ale nemají místní lidé bez domova. Ti jsou totiž posíláni pryč do jiných měst, aby uvolnili místo v ubytovacích službách fanouškům přijíždějícím na koncert popové hvězdy.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Americká zpěvačka Taylor Swift

Článek

Ve Skotsku totiž existuje pro města zákonná povinnost nabídnout osobám prohlášeným za bezdomovce nouzové dočasné ubytování, a to třeba i v hotelech pro turisty. Právě této možnosti často využívají v Edinburghu, protože město bojuje s přeplněnou kapacitou sociálních bytů a už loni v listopadu vyhlásilo bytovou nouzi.

Jenže hlavní město Skotska se nyní připravuje na nápor statisíců turistů. Od 7. do 9. června se tam uskuteční tři koncerty Taylor Swift, a tak došlo k jisté úpravě - lidé, kteří byli v Edinburghu prohlášeni za bezdomovce a kterým by obvykle bylo nabídnuto dočasné ubytování včetně hotelu, byli posláni z města pryč.

Poslali je taxíkem

Charitativní organizace Shelter Scotland uvedla, že několik lidí bez domova, které podporuje, bylo kvůli nedostatku ubytovacích kapacit posláno taxíkem do Aberdeenu a Glasgow. Jedné osobě pak bylo dokonce nabídnuto dočasné ubytování až v anglickém Newcastlu, napsal server britské televizní stanice BBC.

„Swiftonomika“ se valí do Evropy

Ekonomika

Shelter Scotland tuto praxi označila za „nehoráznou nespravedlnost“. Lidé bez domova „se dostávají do přímé konkurence s turisty“, řekla ředitelka organizace Alison Watsonová. „Rodina, která prochází traumatem bezdomovectví v Edinburghu, by se neměla stěhovat kilometry od své práce, školy a komunity, aby našla nouzové ubytování,“ dodala.

Podle BBC nicméně neexistují žádné důkazy o tom, že by lidé bez domova byli vystěhováni z ubytování, kde již pobývají. Městská rada v Edinburghu k tomu uvedla, že „v žádném případě“ nevystěhuje nájemníky z dočasného ubytování, aby uvolnila místo fanouškům Taylor Swift. Zároveň dodala, že s domácnostmi, které bydlení budou teprve potřebovat, bude spolupracovat na hledání vhodné alternativy.

BBC Scotland vyzpovídala dvacetiletého Alexandera, který je bez domova už čtyři měsíce. Bojí se, že se ocitne tento víkend znovu na ulici, protože v pátek musí provizorní ubytování opustit a na radnici se znovu evidovat jako bezdomovec.

„Bude téměř nemožné sehnat ubytování, protože všechno je zamluvené nebo zvýšili ceny,“ řekl.

Rada města rezervuje turistické ubytování jako například hotely pro domácnosti bez domova jako poslední možnost a krátkodobé řešení. Hotely vždy rezervuje pouze na sedmidenní období.

Evropské koncerty Taylor Swift hýbají i s prodeji letenek v USA

Ekonomika

Výběr článků

Načítám