Hlavní obsah

EDF: České firmy by zapojením do stavby reaktorů v Evropě vydělaly bilion

Nejen až čtyři reaktory v Česku, ale desítky dalších v Evropě. Jeden z účastníků vrcholícího tendru na dostavbu jaderných bloků, francouzská EDF, vyčíslila možnou hodnotu zakázek českých firem do roku 2050. Ty by podle Francouzů, s nimiž o dodávku jaderných bloků pro Česko soutěží jihokorejská KHNP, získaly v případě úspěchu EDF během dvaceti šesti let kontrakty za čtyřicet miliard eur, tedy asi bilion korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„EDF navrhuje vytvořit česko-francouzskou průmyslovou alianci, která bude exportovat jadernou energetiku na globální úrovni. Tento „jaderný airbus“ by měl zásadní dlouhodobý dopad na tuzemskou ekonomiku, a zároveň by posílil politickou a strukturální roli České republiky v budování energeticky nezávislé Evropy,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Kromě čtyř bloků EPR1200, které chce postavit v Česku, plánuje v Evropě do roku 2050 dodat až 22 dalších bloků EPR nebo EPR1200. A tento plán bude podle firmy vyžadovat účast českého průmyslu.

Francouzi také nabízejí, že by s českými partnery vytvořili středoevropskou inženýrskou platformu pro regionální a mezinárodní projekty, a rovněž regionální tým pro podporu provozu a údržby reaktorů typu EPR.

Tendr na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech, který byl začátkem roku rozšířen o podání závazných nabídek stavby až čtyř bloků, teď spěje do finále. Společnost ČEZ, která ho vyhlásila, nedávno seznámila s vyhodnoceným pořadím vládu.

Ta by se měla touto věcí podle dobře informovaného zdroje Novinek zabývat příští středu. Už v následujícím týdnu by tak mohlo být jasno, kdo vyhrál. Stavba dukovanského bloku má začít v roce 2029 a uvedení do zkušebního provozu by mělo proběhnout v roce 2036.

ČEZ sdělil ministerstvu průmyslu jméno doporučeného vítěze bilionového jaderného tendru

Ekonomika

Výběr článků

Načítám