Hlavní obsah

Důchodovou reformu může položit sporný pozměňovací návrh. Vzpírají se mu i koaliční poslanci

Jedna z vlajkových lodí současné vlády, reforma důchodů, se ocitla v úzkých. Může za to pozměňovací návrh na zúžení okruhu náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi, aniž by se jim krátila. Předložili ho Jan Jakob (TOP 09) a Marek Benda (ODS) a nestaví se proti němu jen opozice, nýbrž i koaliční poslanci. Hrozí, že pokud projde, nezvednou ruku pro reformu jako celek.

Foto: Profimedia.cz

Důchodová reforma prošla ve Sněmovně zatím druhým čtení, na němž byly načteny pozměňovací návrhy. Nyní půjde do posledního, třetího čtení.

Článek

A protože se vůči omezení předčasných důchodů pro více než sto tisíc lidí stavějí i Piráti, kteří z vlády před pár dny odešli, mohla by mít vládní trojkoalice potíže najít potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

„Nesouhlasím se snížením počtu náročných profesí. Pokud to zúžíme, budeme se stejně muset o ty lidi postarat, protože nám spadnou do invalidních důchodů,“ konstatoval například předseda sociálního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Podobně mluví i někteří poslanci za STAN. Třeba místopředseda jeho poslaneckého klubu Viktor Vojtko. „Za nás je to stále otevřená věc k jednání do konce třetího čtení i ohledně dohody nad nějakým řešením pro tuto kategorii lidí,“ řekl České televizi.

Ta také upozornila, že rebelujících zákonodárců z řad KDU-ČSL a STAN je více, ačkoliv podle ministra zemědělství a kandidáta na předsedu lidovců Marka Výborného byl pozměňovací návrh výsledkem tvrdého kompromisu.

„My jsme ubránili zachování lidoveckého výchovného, ale bylo to vyvážené dohodou, kdy jsme krvavě ustoupili, že u předčasných důchodů zůstaneme jen u čtvrté kategorie profesí,“ poznamenal Výborný.

Díky výchovnému dostává jeden z rodičů, častěji matky, za každé vychované dítě více než 500 korun měsíčně navíc k důchodu. V návrhu reformy mělo dojít u nových penzí k jeho postupné náhradě za rodinný vyměřovací základ, kdy bude důchod vypočítáván na základě celostátní průměrné mzdy. Podle dalšího pozměňovacího návrhu předloženého koalicí má ale výchovné zůstat těm lidem, pro něž je výhodnější.

Chci vyzvat všechny, kdo to podporují, aby si to na pár týdnů přišli do ocelářství zkusit
Roman Ďurčo, Průmyslová aliance odborových svazů

Podle Výborného i dalších politiků, například předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Aleše Dufka, by se však o změně u předčasných důchodů pro náročné profese mělo v koalici ještě jednat.

Předkladatel návrhu Jan Jakob se ho nicméně zatím stáhnout nechystá. „Nic jiného, než že o něm budeme ještě jednat, nečekám,“ odpověděl Novinkám.

Vláda nedrží slovo, stěžují si odbory

Reforma původně počítala s tím, že by se výhodnější předčasné důchody týkaly profesí, které jsou ve čtvrté rizikové skupině a v části třetí skupiny. Tedy v těch nejnamáhavějších povoláních. Takových lidí je asi 120 tisíc.

Jakobovým a Bendovým pozměňovacím návrhem by se to ale omezilo pouze na čtvrtou skupinu, v níž je jen 15 tisíc osob.

Odbory považují nový návrh za porušení slibu ze strany vlády. „Chci vyzvat všechny, kdo to podporují, aby si to na pár týdnů přišli do ocelářství zkusit. Každý týden řešíme, že některý zaměstnanec pozbude zdravotní způsobilost. A chodíme jim na pohřby, protože se často nedožijí důchodového věku,“ řekl Roman Ďurčo z Průmyslové aliance odborových svazů.

Podle politologa Otto Eibla z Masarykovy univerzity by spor mohl ztěžovat další spolupráci mezi koaličními stranami a může poškodit ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který navrhoval původní, širší verzi.

Naprostý vrchol, politický handl, tepe Schillerová koalici kvůli důchodovému věku a osekání náročných profesí

Ekonomika

Výběr článků

Načítám