Hlavní obsah

Druhý blok v Dukovanech postavíme rychleji, než žádal ČEZ, slibuje jihokorejský výherce

Stavět dva jaderné bloky najednou je v Jižní Koreji běžné a je dobře, že se pro to v případě Dukovan rozhodlo i Česko. Přinese to úspory. ČEZ původně chtěl, aby se druhý blok začal stavět dva roky po tom prvním, ale my to uděláme už o rok dříve, řekl Novinkám ředitel českého zastoupení jihokorejské KHNP Min Hwan Chang.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel českého zastoupení jihokorejské KHNP Minhwan Chang

Článek

Jaká byla vaše první reakce na to, když česká vláda vyhlásila KHNP jako vítěze jaderného tendru na stavbu dvou bloků v Dukovanech?

Bylo to velmi emotivní. Byl jsem na korejském velvyslanectví a sledoval spolu s lidmi, kteří tam pracují, na velké obrazovce prohlášení premiéra Petra Fialy. Když řekl, že se Česká republika rozhodla pro KHNP, vypuklo všeobecné nadšení.

Co bude nyní následovat?

Teď začíná skutečná práce. Minulý týden jsme měli první setkání s investorem, společností Elektrárna Dukovany II. Společným cílem je podepsat smlouvu v březnu příštího roku.

Předtím je potřeba mnoho záležitostí prodiskutovat, a tak jsme se dohodli na pěti společných setkáních, kde projednáme obchodní a technické otázky, management projektu a další oblasti.

Když premiér řekl, že se Česká republika rozhodla pro KHNP, vypuklo všeobecné nadšení

Vláda tlačí na co největší zastoupení českých firem. Zatím slibujete úroveň 60 procent. Je možné to číslo ještě zvýšit?

KHNP navrhla šedesátiprocentní podíl na základě požadavku české vlády. Teď podle nás nastal čas soustředit se spíše na to, abychom těch šedesáti procent dosáhli, než se toto číslo rovnou snažit navýšit.

Není to jen o úsilí KHNP, ale také ze strany českých firem. Ty se musí připravit na participaci na výstavbě nového typu reaktoru, který nabízíme, tedy APR1000. Jde o dodávku výstavby, komponent, vybavení a inženýringu, která splňuje naše požadavky na dodavatele.

KHNP vynakládá úsilí na podporu českých firem pro získání certifikace umožňující zapojení do našeho dodavatelského řetězce.

Nejdůležitější pro úspěch projektu je dokončit jej ve stanoveném harmonogramu a rozpočtu. Navýšení podílu lokalizace by mohlo způsobit opak, hrozilo by možné zdržení. Proto musí KHNP a české společnosti vzájemně spolupracovat hlavně na tom, aby dosáhly avizovaného 60procentního podílu.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

Jednáte s řadou českých firem. U kterých jsou jednání nejdál?

V posledních letech jsme našli přes dvě stovky českých firem, které by se mohly do projektu zapojit. Se sedmdesáti šesti jsme podepsali memoranda o porozumění, s některými závazná, která jim zajišťují podíl na dodávkách.

Zejména Doosan Škoda Power dodá turbíny a pomocné systémy. Dohody máme i se společností Sigma Group, Metrostav, ZAT, Škoda JS nebo I&C Energo. Zanedlouho, až zjistíme detailní požadavky pro každou oblast možných dodávek, zahájíme diskuse se všemi potenciálními uchazeči o možnostech spolupráce.

Mezi KHNP a severoamerickým Westinghousem probíhá právní spor o duševní vlastnictví. Nepostihne to negativně plán stavby?

KHNP se zavázala, že tento spor nebude mít negativní dopad na dukovanský projekt. Ujistili jsme o tom i investora.

Vláda oznámila, že cena za jeden blok bude 200 miliard korun, tedy méně, než se očekávalo. Jak zajistíte, že nebude navýšena?

Chtěl bych podotknout, že je to rozumná cena. Když se podíváte na projekty, které máme v Jižní Koreji, tak se nejedná o nízkou cenu. Odpovídá specifickým obchodním podmínkám v Evropě.

Objevily se hlasy, že cena vzroste dvakrát nebo třikrát. Ale naše nabídka je za pevnou cenu. Tedy, i kdyby náklady z nějakých jiných důvodů hodně narostly, většina nabízené ceny je fixní. Je to naše zodpovědnost a nebudeme chtít od české strany hradit nic navíc.

Projekt je ale na dvanáct let a je potřeba vzít v úvahu inflaci ovlivňující náklady na materiál a práci a její zohlednění je součástí kontraktu. Právě to je totiž nejčastější příčinou růstu nákladů. Je to stejné jako u jiných stavebních projektů.

Stavět dva bloky místo jednoho je mnohem lepší pro Českou republiku i pro nás

Jak se vám podařilo takové ceny dosáhnout? Jednali jste s dodavateli a přiměli je snížit marže?

Náklady na výstavbu jsme nepočítali sami, ale spolupracovali jsme s potenciálními dodavateli na odhadech nákladů na jejich dodávky. Stavíme a provozujeme jaderné elektrárny už padesát let a máme představu o ceně materiálu, práce, servisu a stavby.

Opakovaně jste prohlašovali, že dodržíte cenu i harmonogram výstavby. Jak zajistíte to druhé?

Součástí smlouvy je i pokuta pro případ, že bychom harmonogram neplnili. Nejde nám ale jen o to. Dodržet harmonogram a rozpočet je pro nás ta nejdůležitější věc. Dukovanský projekt je pro nás velmi důležitý, jedná se o náš první projekt v Evropě. Naše vedení a zaměstnanci chtějí uspět, uděláme pro to všechno.

Vláda se nakonec rozhodla stavět dva bloky, můžete to komentovat?

KHNP standardně staví dva bloky najednou, a to z ekonomických důvodů a kvůli efektivitě. Myslíme si, že stavět dva bloky místo jednoho je mnohem lepší pro Českou republiku i pro nás.

U těchto dvou bloků bude nutné použít alternativní chlazení, protože nemusí být dostatek vody. To je ale finančně náročnější. Je to zohledněno v nabídnuté ceně? Pokud ne, o kolik by mohla cena vzrůst?

O způsobu chlazení se ještě nerozhodlo a je to ještě nutné projednat s investorem. Podle jeho rozhodnutí budeme finalizovat naši nabídku. Pokud se investor rozhodne pro jiný druh chlazení, než jsme navrhli, cena by se upravila.

A navrhli jste suché chlazení, které vyžaduje méně vody?

Investor změnil původní podmínky tím, že se rozhodlo stavět místo jednoho rovnou dva bloky. Proto musíme zvážit, zda dostupná voda postačí k použití našeho původního návrhu chlazení. Tato záležitost je však stále v jednání, takže bohužel nemohu poskytnout žádné další informace.

První blok má začít dodávat elektřinu do sítě v roce 2038, kdy bude připojen ten druhý?

Součástí požadavků investora bylo stavět bloky ve dvouletém rozestupu. Navrhli jsme ale, že druhý blok začneme stavět už rok po zahájení stavby toho prvního. Pro Českou republiku to bude výhodné. V Jižní Koreji také vždy stavíme dva bloky rok po sobě.

Kritici tvrdí, že nemáte zkušenost se stavbou v Evropě, kde je řada regulací, které mohou způsobit zpoždění…

Nebudeme stavět úplně nový blok. APR1000 je založen na prověřených technologiích, které se v Jižní Koreji dlouhodobě používají, a k nim jsou přidána doplňková bezpečnostní opatření vyžadovaná evropskými standardy. Design reaktoru má od loňského roku evropskou certifikaci.

Navíc jsme stavěli jaderné bloky ve Spojených arabských emirátech a máme díky tomu zkušenost stavět na čas i v náročných podmínkách. A k tomu bude velký podíl českých firem, které mají nejlepší zkušenosti se stavbou v Česku.

Kolik lidí bude na stavbě dvou bloků pracovat? Bude v Česku dostatek pracovníků?

Pro oba bloky bychom mohli potřebovat až šest tisíc pracovníků. To by jen v Česku bylo náročné. Budeme tedy hledat zaměstnance v blízkých zemích, jako je Slovensko, Polsko nebo Ukrajina. A pokud by ani to nestačilo, zkusíme sehnat zaměstnance třeba ve Španělsku nebo Itálii.

Konkurenční francouzská EDF nabízela v případě vítězství v soutěži českým firmám zapojení i do jiných projektů v Evropě. Můžete něco podobného navrhnout i vy?

Pokud budeme stavět jaderné elektrárny v Polsku, Nizozemsku, Finsku nebo Švédsku, kde o tom diskutujeme, požádáme české firmy, aby se projektů účastnily. Například Polsko nebo Nizozemsko nemají vlastní jaderný průmysl, takže by účast českých firem byla přirozená.

Teď se účastníme projektu v rumunské elektrárně Cernavoda a tam české firmy už dodávají.

Pro nové bloky budou potřeba stovky nových inženýrů, říká šéf energetiků

Ekonomika

Min Hwan Chang

Vystudoval metalurgické inženýrství a výrobu oceli na univerzitě Hanyang v Soulu.

Do KHNP nastoupil v roce 2002.

Mezi lety 2014 a 2017 působil jako expert Světové asociace provozovatelů jaderných elektráren

Jako hlavní zástupce pražské kanceláře KHNP působí od roku 2021.

Výběr článků

Načítám