Hlavní obsah

Dráhy opět nabízejí jízdenky na léto, cena zůstala

České dráhy i o těchto prázdninách nabízejí jízdenky na neomezené cestování po Česku na týden nebo 14 dní. Ceny zůstaly stejné, týdenní jízdenka vyjde na 1390 korun. Ale pozor, jízdenky jsou bez místenky, do některých vlaků si je musíte přikoupit.

Foto: České Dráhy, A.s.

Ilustrační foto

Článek

Jízdenku na léto je možné využít v době prázdnin, tedy v období od 1. července do konce srpna. Základní cena týdenní jízdenky je 1390 korun, dvoutýdenní stojí 1990 korun. I když dráhy letos obecně zvedly ceny jízdného v průměru o 9,5 procenta, u jízdenek na léto podrželo loňské ceny.

„Jízdenka na léto nemá omezení v počtu najetých kilometrů ani v počtu jízd nebo použitých kategorií vlaků. Do vlaků s povinnou rezervací stačí přikoupit místenku,“ uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Cestovat tak lze vlakem bez omezení po celé republice. Povinně místenkové jsou některé rychlíky, například SC Pendolino.

MAPA: Kde hrozí o prázdninách největší kolony?

Ekonomika

Zvýhodněnou cenu mají držitelé IN Karet s některou ze zákaznických aplikací, na týdenní jízdence ušetří dvě stě korun a na 14denní tři stovky.

Děti, studenti a senioři nad 65 let s nárokem na státní slevu platí polovinu, tedy 695 korun na týden nebo 995 korun za 14 dní. Jízdenka platí do druhé třídy, v první třídě můžete cestovat s doplatkem. Jízdenka platí jen pro jednu osobu a je nepřenosná, při kontrole se musíte prokázat dokladem.

Konkurenční soukromí dopravci jako RegioJet nebo Leo Express podobné jízdenky na léto nenabízejí. Podle mluvčí RegioJetu Alexandry Janoušek Kostřicové mohou lidé na jízdném nejen během letních měsíců ušetřit nákupem s dostatečným předstihem prostřednictvím aplikace.

Letadla nad Evropou nabírají zpoždění. V Praze navíc řeší výpadky systému pasové kontroly

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám