Článek
Nudle s kečupem jako stále častější (a lacinější) alternativa masa. Takový trend prozrazují čísla Evropského statistického úřadu (Eurostatu) i v bohatých zemích západní Evropy včetně Německa.
Na parlamentní půdu v Berlíně nyní toto téma podle Spiegelu přinesla opoziční strana Levice, která se tím snaží prokázat, že vládnoucí trojkoalice zemi špatně spravuje a odnášejí to běžní lidé.
Předseda parlamentní frakce Levice Dietmar Bartsch vyzval vládu k dočasnému zrušení DPH na základní potraviny a k důsledné státní kontrole cen v supermarketech.
Každé šesté dítě si nebude moci dovolit oběd ve školní jídelně, upozorňuje organizace
Čísla Eurostatu skutečně ukazují, že mírně stoupl počet osob, které si z finančních důvodů nemohou dovolit masový pokrm (nebo jeho vegetariánskou variantu) alespoň jednou za dva dny.
V Německu se tato potravinová nouze týká už 11,4 procenta populace, tedy téměř deseti milionu lidí. Před rokem to bylo o jeden procentní bod méně.
Podrobnější pohled na čísla ukazuje, že nejvíce jsou ohroženy jednočetné domácnosti a rodiny, kde dítě či děti vychovává pouze jeden z rodičů.
Na chvostu zůstávají Rumunsko a Bulharsko
V eurounijním srovnání je podle zmíněného ukazatele nejhorší situace v Rumunsku a Bulharsku, kde si podle Eurostatu masný pokrm nemůže ani obden dovolit téměř čtvrtina populace.
Česko si naopak vede s pouhými 4 procenty velmi dobře a nejmenší obavy, co se potravinové bezpečnosti týká, mohou mít lidé v Irsku, Lucembursku či na Kypru.
V Rumunsku a Bulharsku je na základě čísel Eurostatu také nejvyšší podíl populace ohrožený chudobou, a to přes 40 procent.
Chudoba je definovaná jako disponibilní příjem na hlavu očištěný o sociální dávky ve výši nižší než 60 procent mediánu mezd. V Česku tato cifra odpovídá příjmu asi 21 tisíc korun hrubého a týká se 16 procent obyvatelstva.
Běžně se jako důvod rostoucí potravinové nouze udává vysoká inflace v posledních dvou letech, za kterou zaostává růst příjmů.
Jednoznačná úměra ale mezi těmito dvěma ukazateli není. Například inflace v Česku a na Slovensku je zhruba stejná, potravinová bezpečnost je ale u východních sousedů výrazně nižší.