Hlavní obsah

Draghi: EU se musí zadlužit a investovat, aby mohla konkurovat USA a Číně

Bývalý prezident Evropské centrální banky v pondělí na tiskové konferenci v Bruselu představil dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropské unie. Mario Draghi vyzval, aby se EU společně více zadlužovala a peníze použila i k investicím, které zvýší její konkurenceschopnost vůči Číně i Spojeným státům.

Foto: Lukas Barth, Reuters
Článek

V úvodní části zprávy, která má asi 400 stran, Draghi uvádí, že by Evropská unie měla investovat zhruba o 20 bilionů korun ročně více.

„Růst v Evropě zpomaloval delší dobu, my jsme tomu ale nevěnovali tolik pozornosti. Teď už to ale ignorovat nemůžeme,“ uvedl s tím, že Evropská unie bude muset zvýšit investice asi o pět procentních bodů HDP, aby mohla zůstat konkurenceschopná. To je ale úroveň, která nebyla zaznamenána více než 50 let. Varoval také, že ekonomický růst EU je trvale pomalejší než v USA.

Bývalý šéf Evropské centrální banky vyzval sedmadvacítku, aby vytvořila plán pro plnění klimatických cílů a posílila bezpečnost kritických surovin. Tento úkol označil za existenční výzvu. Zmínil také digitalizaci a větší koordinaci v obranném průmyslu.

„Pro větší konkurenceschopnost Evropské unie je nutné podpořit i dekarbonizaci průmyslu, inovace a dovednosti pracovních sil,“ uvedla na společné tiskové konferenci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Právě ona Draghiho požádala, aby zprávu vypracoval.

Brusel hrozí, že citelně sáhne Slovensku na peníze

Evropa

Společné financování se nelíbí všem

Realizace některých návrhů obsažených ve zprávě, jako je zvýšení společného dluhu, bude nicméně narážet na značný odpor ze strany zemí, jako jsou Německo a Nizozemsko, které se silně staví proti společnému financování Evropské unie.

Podle bývalého italského premiéra by ale Evropská unie měla více využívat společného zadávání veřejných zakázek v odvětví obrany, tvořit společnou energetickou infrastrukturu a novou obchodní agendu s cílem zvýšit hospodářskou nezávislost EU.

„Pokud se Evropě nepodaří zvýšit produktivitu a úroveň růstu, riskuje pokles životní úrovně,“ řekl Draghi.

Šéfka Komise ho požádala o sepsání zprávy před rokem. Hotová měla být už v červnu, její vyhotovení se ale pozdrželo. Někteří odborníci se tak pozastavují nad načasováním zveřejnění zprávy.

Poznamenávají, že kdyby byla vydána už dříve, mohla rozproudit debatu před volbami do Evropského parlamentu či předtím, než znovuzvolená šéfka Evropské komise představila program na příštích pět let.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nicméně uvedla, že byla s Draghim v kontaktu a že některá jeho doporučení se promítla do návrhu programu Komise a budou vidět i v doporučeních pro jednotlivá portfolia komisařů.

Mario Draghi stál v čele Evropské centrální banky do roku 2019. Je mu připisována velká zásluha na záchraně eura. Známý je i pod přezdívkou ‚‚super Mario“.

Síkela zřejmě nebude eurokomisařem pro energetiku, ale pro obchod

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám