Článek
Nekvalitní polské potraviny se v loňském roce několikrát dostaly na přetřes. V únoru se jednalo o tzv. solnou aféru. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a možná i do zahraničí.
Pověst polských potravin utrpěla další vážnou ránu loni v březnu, kdy tamní policie zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v dubnu zjistila, že na tuzemském trhu byly prodávány suchary, které obsahovaly tuto závadnou vaječnou moučku. V listopadu veterináři stáhli z prodeje 12 tun zkaženého strojně odděleného masa.
Aféry pokračují i letos. Minulý týden SZPI informovala, že se na českém trhu objevily polské oplatky, které mohou obsahovat jed na potkany.
„Ačkoli se veřejně spekuluje o možném zákazu dovozu všech polských potravin, je tento krok možný, ale velmi obtížně proveditelný,“ uvedl svaz. Česká republika může podle obchodníků zakázat dodávky pouze takových produktů, které byly odpovědnými úřady vyhodnoceny jako zdravotně závadné.