Hlavní obsah

Dotací na elektroauta se dočká víc podnikatelů

Stát dotacemi pro firmy a živnostníky podpoří nákup více než původně plánovaných čtyř tisíc elektrických aut a dodávek. Podle upravené výzvy to z částky dvou miliard korun může být až 6500 vozidel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

S dotacemi firmy nejvíc pořizují elektromobily značek Tesla a Volvo, Škoda Enyaq následuje.

Článek

Když ministerstvo průmyslu a obchodu letos v březnu spouštělo dotace na pořízení elektromobilů pro podnikatele, avizovalo, že podpoří nákup celkem 4055 bezemisních vozidel. Za pět měsíců přijala Národní rozvojová banka (NRB), která má dotační výzvu na starosti, celkem 3590 žádostí o dotaci na celkem 3862 vozidel.

Dotace k zaručenému úvěru na jedno osobní elektrické auto činí 200 tisíc korun, na dodávky až 300 tisíc Kč.

Prodej elektromobilů v Česku stoupl skoro o polovinu. I díky dotacím

AutoMoto

Mohlo by se zdát, že nachystané peníze brzy dojdou. Není tomu ale tak, ministerstvo původní plán změnilo, napsaly Hospodářské noviny. Podpořených aut nakonec bude víc.

„Alokace původní výzvy činí celkem 1,95 miliardy korun. Z toho je 1,65 miliardy na podporu nákupu elektrických vozidel a 300 milionů korun na pořízení a výstavbu dobíjecích stanic. V její aktualizaci už nebudeme 1,95 miliardy dělit na auta a dobíjecí stanice,“ potvrdila Novinkám mluvčí resortu Miluše Trefancová.

Na podporu dobíjecích stanic pro splnění plánu podle ní vystačí menší částka. „Elektroaut podpoříme více než 4055. Takto flexibilně budeme reagovat na skutečný zájem o dobíjecí stanice a elektromobily,“ dodala mluvčí.

Podle odhadu NRB by tak program mohl podpořit až 6500 vozidel.

I když poptávka po elektromobilech v Česku i díky dotacím vyskočila skoro o polovinu, podíl elektrických vozů na všech registracích je stále nižší než čtyři procenta. Populárnější jsou hybridy.

Některé evropské země včetně Německa v poslední době hlásí oslabení poptávky po elektromobilech.

Audi reaguje na nižší poptávku po elektromobilech, nabídne více plug-in hybridů

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám