Hlavní obsah

Dostupnost bytů zhoršuje slabá výstavba i nízké české mzdy

České nemovitosti patří k nejméně dostupným v Evropě. Podle některých statistik na ně zdejší obyvatelé vydělávají dokonce úplně nejdéle. Stále více lidí tak hledá řešení v pronájmech. Města zase plánují obecní byty. Podle expertů se ale problémy s bydlením nepodaří vyřešit bez toho, aniž by výrazně zrychlila výstavba.

Foto: Envato

V Česku ročně nevznikne ani polovina bytů, které by byly podle expertů potřeba

Článek

Drahé byty představují jeden z největších problémů, které Česko nyní řeší. Velká města si stěžují, že kvůli němu mají problém lákat pracovníky nezbytné ke svému provozu. Mladým lidem zase komplikuje osamostatnění či založení rodiny.

Dostupnost vlastnického bydlení se navíc v uplynulých měsících začala opět zhoršovat. Průměrné ceny prodaných bytů v krajských městech napříč Českem překonaly podle dat poradenské společnosti Deloitte v letošním druhém čtvrtletí hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Modelový 70metrový byt tak stojí více než sedm milionů korun. Na to má mimo jiné kvůli přetrvávajícím drahým hypotékám problém dosáhnout i část lidí ze střední třídy.

Sto tisíc korun za metr čtvereční. Ceny bytů překonaly nový milník

Ekonomika

„Ceny bytů a domů jsou v Česku v relaci k příjmům vysoké jak z důvodu nedostatečného přílivu nových nemovitostí na trh, tak z důvodu nepřiměřeně nízké úrovně zdejších příjmů,“ uvedl Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.

Nízké mzdy a malý počet nemovitostí mířících na trh uvádí jako jeden z klíčových problémů i další ekonomové a realitní experti, které Novinky oslovily.

„To, že nové byty stavíme za srovnatelné náklady jako v ostatních západních zemích, nezměníme. Jsme součástí evropského trhu. Je to podobné jako se základním spotřebním zbožím nebo například s potravinami,“ konstatoval Milan Roček, jednatel společnosti Dataligence.

Stavby bytů váznou

Co by ale Česko podle expertů zlepšit mohlo, je zmíněná výstavba. Nedostatečný přírůstek nových nemovitostí potvrzují i data Českého statistického úřadu. V posledních pěti letech se v Česku začalo každý rok stavět mezi 35 a 45 tisíci bytů.

Srpnová data ukazují, že letos může nových bytů na trhu přibýt ještě méně než loni, kdy statistici napočítali 35704 zahájených bytů. Podle loňské studie think tanku IDEA při CERGE-EI by přitom ke snížení cen nemovitostí bylo nutné stavět každý rok asi sto tisíc bytů.

Odborníci se shodují, že výstavbu brzdí příliš velká byrokratická zátěž. „Jakákoliv nová stavba musí splnit nespočet zákonných podmínek ohledně celkové výšky, počtu parkovacích míst, dopadu na životní prostředí nebo požárních předpisů,“ konstatoval Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Vliv má i snaha lidí zablokovat nové projekty poblíž jejich bydliště.

V posledních dvou letech se k těmto chronickým problémům českého stavebnictví navíc přidaly vysoké ceny stavebnin a drahé úvěry, které negativně ovlivnily schopnost a ochotu developerů aktivitu zintenzivnit.

Stavební výroba v srpnu zpomalila růst

Ekonomika

Nedostatečná nabídka se nyní potkává s rostoucí poptávkou. Ta ožívá poté, co banky začaly snižovat úrokové sazby u hypoték. Pokles zatím není příliš výrazný. Lidé a investoři ale chtějí využít příležitosti v obavě, že ceny nemovitostí půjdou v dalších měsících výrazně vzhůru. Prodeje bytů napříč Českem byly ve druhém čtvrtletí o 13 procent vyšší než loni.

Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour vidí dva hlavní důvody, proč zájem o byty znovu roste. Kromě Čechů se na trhu projevuje i poptávka zahraničních kupců. „Ta se neodvíjí od průměrné mzdy v Česku, ale mimo jiné od bohatství zahraničních investorů, výnosnosti nájemného v ČR, zahraničních i domácích úrokových sazeb a očekávaného vývoje kurzu koruny,“ prohlásil Pour.

Nájmy nepomohou, ani ty obecní

Kvůli nízké dostupnosti vlastnického bydlení se začíná rozvíjet trh s pronájmy. Počet Čechů žijících v nájmu vzrostl z dřívější pětiny na současnou takřka čtvrtinu.

Silnější poptávka má přímý vliv na ceny nájmů. Ty v posledních deseti letech držely tempo s vývojem mezd, letos začaly ale růst rychleji. A předpoklad je, že nájemné bude zdražovat i nadále.

Analytici se shodují, že také na nájemním trhu se podepisuje slabá výstavba. „Pokud se nepostaví dvojnásobek bytů než stavíme teď, tedy stejný počet na prodej do osobního vlastnictví a stejný počet na pronájem, tak se nájemním bydlením dostupnost jen těžko zvýší,“ podotkl Roček.

Skepse odborníků provází i snahy o rozšiřování obecního bytového fondu. K tomu upínají zraky vedení měst i vláda. Experti ale varují, že obecní byty pomohou jen omezenému množství lidí, kteří od radnic dostanou možnost v nich za zvýhodněné nájemné bydlet.

V případě, že nebudou na úkor komerční výstavby, by ale obecní byty mohly prospět alespoň v místech, kde je nemovitostí příliš málo nebo se tam soukromníkům vůbec nevyplácí stavět.

Bartoš získal peníze pro pět tisíc dostupných bytů. Bylo by jich ale potřeba násobně více

Ekonomika

Výběr článků

Načítám