Hlavní obsah

Dodatečné pojištění na blížící se povodně už uzavřít nelze

Hrozící povodně vyděsily řadu lidí, kteří dodatečně uvažují o uzavření pojistky, jež by ochránila jejich majetek. Ale mají smůlu. Pokud pojistí svůj majetek teď, ochrana začne platit nejdříve za týden, ale většinou až za deset dnů. V některých případech lze ale navýšit aspoň limity u stávajících smluv.

Foto: ČTK

Na řadě míst vznikají protipovodňové bariéry. Ty mohou ochránit majetek aspoň zčásti.

Článek

„Pojištění proti záplavám a povodním je možné uzavřít kdykoli, má to však jedno velké ale. Pokud je cílem snaha ochránit svůj majetek před aktuálně avizovanými povodněmi, je pozdě,“ řekl Martin Thienel ze srovnávače Kalkulátor.cz.

Pojištění proti živelním událostem totiž mívá karenční dobu. „Zároveň platí, že pojistná událost musí být nahodilá. A pokud už při jeho uzavření vím, že se blíží povodeň, nesplňuji tu ‚nahodilost‘,“ dodal.

„Pojištění obecně slouží ke krytí nečekaných událostí. Představa, že si koupím pojištění, až když se čeká velká voda, není reálná,“ doplnil Roman Jandík z pojišťovny Maxima.

Část Pardubic se chystá na evakuaci, stav ohrožení platí na 17 tocích

Počasí

V případě této pojišťovny je karenční doba, tedy doba mezi sjednáním a začátkem platnosti, sedm dnů. Většinou však bývá delší. „V případě rizika povodně je deset dnů,“ uvedl Milan Káňa z Kooperativy.

Podobně dlouhá lhůta je třeba i u pojišťoven Slavia, Generali Česká pojišťovna, Allianz, Direct či ČSOB Pojišťovna. „To se týká jak nových klientů, tak stávajících, kteří by si tam chtěli toto riziko přidat,“ uvedl mluvčí posledně zmíněné Petr Milata.

V řadě pojišťoven nelze ani ze dne na den navýšit pojistnou částku. „Škody by se v rámci desetidenní lhůty hradily do výše původního limitu,“ uvedl Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Zde se ale najdou výjimky. „Karenční lhůta neplatí u případného navýšení pojistné částky, tedy hodnoty, na kterou má klient nemovitost pojištěnou,“ řekla Nela Maťašeje z pojišťovny Direct.

Zčervenala téměř celá republika. Meteorologové ještě zesílili výstrahu

Počasí

Výběr článků

Načítám