Hlavní obsah

Do výstavby dostupného bydlení by stát mohl zapojit i penzijní fondy

Vláda hledá cesty, jak sehnat co nejvíce peněz na výstavbu dostupného nájemního bydlení. Vedle dotací pro obce či poskytování pozemků jedná i se soukromými institucemi. Celkem by od nich chtěla v následujících dvou letech získat investice ve výši alespoň 10 miliard korun. Řešením by mohlo být třeba zapojení penzijních fondů.

Foto: UNIT Architekti pro MHMP, archiv PDS, Právo

Dostupné byty mají vzniknout například v rámci čtvrti Nové Dvory, kterou chystá sama Praha. Stát chce rozpohybovat výstavbu i v dalších obcích.

Článek

Za dostupné bydlení stát považuje takové, jehož nájemné je proti místně obvyklému alespoň o 10 procent nižší. Sloužit má například mladým lidem do 35 let, profesím typu hasičů, učitelů či zdravotníků, případně seniorům nebo obětem domácího násilí.

Stát zatím pracuje se čtyřmi modely, jak toto bydlení rozvíjet. Obce mohou odkoupit už postavené byty nebo se domluvit s developery na výstavbě nových. Variantou je také, že si je postaví samy. Případně byty nechají vybudovat developera, který je následně bude za zvýhodněný nájem sám pronajímat.

„Jsme připraveni doplňovat paletu nástrojů, které máme,“ konstatoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Peníze na obecní bydlení jdou z Národního plánu obnovy, kde je pro tento účel zatím osm miliard korun. O dalších finančních zdrojích kabinet jedná například s Evropskou investiční bankou, s pojišťovnami nebo penzijními fondy.

Bartoš: Lepší zákon o bydlení tu ještě nebyl, odpor ve vládě nechápu

Ekonomika

Nápad na větší zapojení penzijních fondů razí například ministerstvo pro místní rozvoj. Už minulý týden to v rozhovoru pro Novinky zmínil ministr Ivan Bartoš (Piráti). V pondělí to pak zopakoval rovnou dvakrát. Nejprve na konferenci České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a následně také na vládní tiskové konferenci.

„Peníze, které jsou uložené v penzijních fondech se v takovémto typu investice určitě neztratí. Spíše se tam zúročí,“ konstatoval Bartoš.

Pro penzijní fondy může být nájemní bydlení atraktivní navzdory své nižší výnosnosti. Jejich klienti mohou častěji preferovat méně výkonné strategie, jejichž hlavním benefitem je nízká míra rizika.

Zahraniční fondy do podobných projektů běžně investují. V realitách se angažují například kanadské nebo britské penzijní fondy. V Česku tomu ale brání regulace. Ta nařizuje penzijním fondům investovat peníze do aktiv, která lze snadno a rychle prodat, aniž by se to dotklo jejich ceny. Právě snaha zapojit tyto instituce do výstavby dostupného bydlení by to mohla změnit.

„Byl by to krok správným směrem,“ řekla nedávno Novinkám k možnému rozvázání rukou penzijním fondům Zuzana Chudoba, zakladatelka BTR Consulting, která radí investorům s projekty nájemního bydlení.

Konkrétní podoba, jak by mělo zapojení penzijních fondů vypadat, zatím není zřejmá. Podle šéfa Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je třeba najít model, který bude pro tyto instituce dostatečně motivační.

Dostupné bydlení u soukromníků naráží. Snaží se hlavně obce

Ekonomika

Výběr článků

Načítám