Hlavní obsah

Do průmyslové zóny v Mošnově míří automobilka BMW

Ostrava/Mošnov

Do strategické průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku míří automobilka BMW. Ostravští zastupitelé prodali pozemky o celkové rozloze přes 51 hektarů společnosti OAMP Hall 6, která na nich pro německého výrobce automobilů postaví logistický areál. Za pozemky dostane stát 429 milionů korun bez DPH, výše investice je 3,75 miliardy. V závodě má najít práci více než tisícovka lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

logo BMW

Článek

„Investice navazuje na naši dosavadní práci s tím, že terminál kombinované dopravy a železniční infrastruktura byla jednou z klíčových věcí, která rozhodla v náš prospěch,“ řekl po jednání zastupitelů jednatel OAMP Holding Petr Kalina.

To, že v Mošnově bude působit právě BMW, nepotvrdil. „Bohužel v tuto chvíli nejsem schopen nic konkretizovat, byť název toho konečného uživatele zde zazněl a je veřejně znám. Ale nejsem oprávněn k tomu cokoliv z důvodu mlčenlivosti říct,“ vysvětlil s tím, že stavbu závodu, který si automobilka pronajme, zahájí do konce letošního roku. „V průběhu roku 2026 dojde k předání a zkušebnímu provozu,“ nastínil.

Plochu, kterou OAMP Hall 6 odkoupilo, rozdělí na dvě části v poměru zhruba dvě ku jedné. „Ta větší je pro toho koncového uživatele, a ta menší je připravena pro případný rozvoj, ať už přímo budoucího nájemce anebo někoho z řad jeho dodavatelů,“ vysvětlil Kalina.

Mošnov spustil unikátní nákladní terminál

Ekonomika

Původně u pozemků evidovalo město tři zájemce, jeden z nich ale nesplnil podmínky, a tak zastupitelé rozhodovali, zda přes 51 hektarů prodají OAMP Hall 6 nebo společnosti Panattoni. Ta nabídla za plochu o 20 procent víc než OAMP Hall 6. 

Podle primátora Jana Dohnala (Spolu) ale rozhodlo to, že v případě OAMP Hall 6 šlo o konkrétní nabídku s konkrétním záměrem. „Ten v daném čase přivede kvalitního investora a velký počet pracovních míst. Proto to rozhodování na poli zastupitelstva nebylo příliš složité,“ vysvětlil.

Současně Dohnal upozornil, že peníze z prodeje nepřipadnou městu, ale státu, který strategickou průmyslovou zónu budoval. „Tím nechci říct, že nám nezáleželo na kupní ceně, ale že hlavním kritériem pro naše rozhodování byla kvalita koncového uživatele. A to podle mého společnost BMW určitě je,“ ujistil primátor.

Logistické centrum v Mošnově bude největší ve střední Evropě

Domácí

Podle něj bude mít automobilka v Mošnově logistické centrum. „Přivezou se tam kontejnery s věcmi, které se tam budou dál zpracovávat a třídit. Nebude tam probíhat finální kompletace automobilů,“ řekl a dodal, že OAMP Holding má od BMW už podepsanou nájemní smlouvu na 10 let s možností prodloužení o dvakrát pět let.

Části opozice vadilo, že koncovým zákazníkem bude firma z automobilového průmyslu. Podle ní je takových investorů v regionu už příliš. „Já bych neřekl, že jich je příliš. Je samozřejmě pravdou, že automobilový průmysl je dnes jedním z hnacích motorů české ekonomiky obecně, na druhou stranu se nedá říct, že BMW je slabá společnost a že bychom měli v jejím případě očekávat nějaké velké turbulence,“ poznamenal primátor Ostravy.

Ten potvrdil, že prodejem pozemku se zaplnilo poslední volné místo ve strategické průmyslové zóně Mošnov, které měla Ostrava k dispozici. „V Mošnově aktuálně připravujeme ještě poslední rozvojové území, které by mělo mít nějakých 17 hektarů. Jde o plochu po levé straně komunikace od benzinové stanice směrem k letišti. V minulosti tam stál vojenský areál a areál kasáren,“ nastínil Dohnal.

Obyvatelé Mošnova se dočkali obchvatu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám