Hlavní obsah

Do práce tryskáčem. Nový šéf Starbucks čelí kritice

Nový generální ředitel kavárenského řetězce Starbucks Brian Niccol se ještě své nové funkce neujal a už čelí kritice. Vyšlo totiž najevo, že do sídla Starbucks bude cestovat firemním tryskáčem, což je v rozporu s ekologickou politikou společnosti.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Nový šéf Starbucks Brian Niccol

Článek

Když Starbucks minulý týden oznámil jméno nového šéfa, pookřály jeho akcie za jediný den o 24,5 procenta. Důvodem byla reputace Niccola, který ze skomírajícího mexického fastfoodu Chipotle, odkud ho Starbucks přetáhl, udělal úspěšný podnik.

Do své nové role Niccol nastoupí 9. září, už teď ale musí řešit první problém. Do sídla Starbucks v Seattlu totiž bude cestovat firemním tryskáčem ze svého rodinného domu v Newport Beach v Kalifornii vzdáleného 1 600 kilometrů. Jde však o rozpor mezi veřejným postojem společnosti k ekologickým otázkám a životním stylem jejích vrcholových manažerů, poukazují lidé na sociálních sítích.

Pracovní nabídka, kterou Niccol od Starbucks obdržel, zněla: „Nebudete se muset přestěhovat do sídla společnosti“, ale „souhlasíte s tím, že budete dojíždět ze svého bydliště do sídla společnosti… jak je vyžadováno k plnění vašich povinností a odpovědností“.

Starbucks má nového šéfa. Jeho jméno zvedlo akcie o 20 procent

Ekonomika

V dokumentu se uvádí, že Niccol bude moci používat letadlo společnosti pro „služební cesty“ a „pro cesty mezi městem bydliště a sídlem společnosti“, uvádí server britské televizní stanice BBC.

Starbucks už při jmenování Niccola uvedl, že mu zřídí malou vzdálenou kancelář v Newport Beach, firma však razí zásadu hybridní práce, kdy zaměstnanci musí být v kanceláři alespoň tři dny v týdnu. Zůstává tak otázkou, zda se toto pravidlo bude vztahovat i na Niccola.

Navenek podmínky, které si Niccol vyjednal, vyvolaly odpor na sociálních sítích. „To je hezké. Dobré pohodlí pro špičkové talenty! Ale doufám, že od Starbucks neuvidíme příliš mnoho nových reklam souvisejících s ‚udržitelností‘ a ‚životním prostředím‘“, napsal jeden z uživatelů na sociální síti X.

Jiné komentáře se zase zaměřily na to, kolik bude Niccol ve svém novém zaměstnání vydělávat. „Jak to, že nikdy nemluvíme o platech generálních ředitelů, když mluvíme o rostoucích cenách?“ zeptal se Robert Reich, bývalý americký ministr práce za prezidentství Billa Clintona. Poukázal na zprávy, že Niccol si nově přijde až na 113 milionů dolarů (přes 2,5 miliardy Kč).

Starbucks se už delší dobu potýká s klesajícími tržbami, což se negativně promítlo i do firemních akcií, a proto se představenstvo rozhodlo ředitele Laxmana Narasimhana nahradit právě Niccolem, během jehož šéfování v Chipotle tržby i akcie firmy několikanásobně vzrostly. To padesátiletému Niccolovi vyneslo reputaci velké byznysové hvězdy restauračního průmyslu.

Starbucks udělá ze svého nového šéfa jednoho z nejlépe placených ředitelů v USA

Ekonomika

Výběr článků

Načítám