Článek
Kvůli problémům s brazilským drůbežím masem zavedli veterináři zvláštní kontroly. Pražská firma Shin nevyčkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi salmonely.
Maso šlo do čtyř restaurací – Ngo Thang v Praze 3, Wok food v Praze 5, Huang Sen v Praze 3 a do Vietnamské restaurace v Plzni 3.
Provozovateli potravinářského podniku, který skladoval zmrazené kuřecí maso v pronajatém skladu v Praze-Sedlci, hrozí ve správním řízení až 50miliónová pokuta, uvedl ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zřejmě šlo o selhání jedince.
„Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování,” uvedl Vorlíček.
Odběratelé masa uvedli, že se již snědlo. „Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici výrobek v mrazicím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli,” dodal mluvčí.
Zřejmě šlo o nedbalost
Provozovatel podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda porušil požadavky na bezpečnost potravin.
„Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů, a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření,” dodal ředitel.
Příjemcem brazilské zásilky byla společnost Shin se sídlem v Praze 6, kuřecí řízky byly označené datem výroby 12. prosince 2016 a byly s trvanlivostí do 11. prosince 2018.
Závody léta prodávaly zkažené maso
Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Zásilkám ze závodů dotčených kauzou bylo zakázáno uvádění na český trh.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění, salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.
Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.