Hlavní obsah

Do dvou týdnů chceme dohodu o platech, vzkázaly vládě odbory

Vláda dostala ultimátum. Odbory po ní požadují dohodu o platech státních zaměstnanců pro příští rok nejpozději do 18. září. Pokud to tak nebude, hrozí protesty. Odboráři chtějí, aby vláda příští rok zvýšila platové tarify.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

„Důvodem pro datum, kdy chceme mít ukončena jednání, je termín pro předání rozpočtu do Poslanecké sněmovny podle zákona do konce září,“ řekl předseda Českomoravské konfederace oborových svazů Josef Středula.

„Jsme připraveni hledat dohodu. Věříme, že ji najdeme. Pokud ji do 18. září neuzavřeme, budeme následující den řešit další postup,“ dodal.

Odbory požadují navýšení tarifních platů ve státní sféře o deset procent. Objem peněz na platy ve státním rozpočtu by se podle nich oproti letošku měl zvýšit o sedm až 7,5 procenta, což odhadují do deseti miliard korun navíc.

Rozpočet se slíbenými platy nepočítá, Stanjura avizuje úpravu

Ekonomika

S dosavadním návrhem státního rozpočtu předloženým ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) minulý víkend, nejsou odboráři spokojeni. Vláda totiž slibovala, že navýší objem peněz na platy o pět procent. Nakonec tam je navýšení průměrné mzdy ve státní správě o 3,7 procenta, navýšení prostředků pak o 4,2 procenta.

„To, co se objevilo v návrhu, nás překvapilo. V některých resortech je nárůst nulový, nebo dokonce záporný,“ podotkl Středula.

Stanjura to odůvodňoval tím, že jsou platy zatím zahrnuty jen v kapitole Všeobecná pokladní správa, kterou tvoří příjmy a výdaje rozpočtu a mají všeobecný charakter. Za tři nebo čtyři dny, které uběhly od jednání s odbory, podle něj nešlo platy rozepsat do jednotlivých kapitol. Ministr slíbil úpravu.

Jednání o zvýšení platů státních zaměstnanců zkrachovalo

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám