Hlavní obsah

Do důchodu jděte až příští rok, vyděláte na tom, radí expert

S blížícím se přelomem roku řeší mnoho lidí otázku, zda si nechat přiznat starobní důchod už letos, nebo až v novém roce. Podle důchodového poradce Martina Kohoutka se tento rok nebude opakovat výjimečná situace z přelomu let 2022/2023, kdy spousta lidí kvůli lepšímu výpočtu „utíkala“ do předčasného důchodu. Tentokrát je většinou výhodnější odložit přiznání důchodu až na příští rok. Měsíční penze pak může být o několik stovek až tisíc korun vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tisíce budoucích důchodců se ocitají před rozhodnutím, zda využít pro přiznání důchodu podmínky letošního roku, anebo zvolit datum spadající až do dalšího roku. I když se může zdát, že třeba odklad přiznání důchodu o několik týdnů či měsíců z letoška na leden nemůže mít na výši důchodu zásadní vliv, opak je pravdou.

„Při výpočtu důchodu se uplatňují dva parametry, takzvaný všeobecný vyměřovací základ a přepočítací koeficient, které mají zrcadlit postupný růst průměrné mzdy v Česku a které se pro každý kalendářní rok mění,“ vysvětlil Martin Kohoutek z důchodové poradny Duchodspravne.cz.

Nové důchody loni klesly o stovky korun. Souvisí to s inflací

Ekonomika

Důchodů přiznaných do konce roku se záhy bude týkat pravidelná lednová valorizace, při níž se má průměrný starobní důchod zvýšit o 358 korun měsíčně. Na druhou stranu, penze přiznané v novém roce jsou vypočteny podle vyšších parametrů.

„Důchody přiznané do konce letošního roku čeká při valorizaci zvýšení základní výměry o 260 Kč a procentní výměry o 0,6 procenta. Zvýšení procentní výměry se přitom netýká předčasných důchodů přiznaných po 30. září 2023, jejichž poživatelé do konce roku 2024 nedosáhnou důchodového věku. Průměrná mzda používaná pro výpočet důchodu roste mezi roky 2024 a 2025 o necelých šest procent,“ uvedl Kohoutek.

Jestliže tempo růstu průměrné mzdy příliš zaostává za inflací, může podle něj valorizace zvrátit poměrně logické pravidlo „čím později do důchodu, tím vyšší důchod“. „Taková byla i situace na přelomu let 2022/2023, kdy se mnoha lidem vyplatilo nechat si přiznat důchod už před koncem roku – i když ho třeba reálně ještě ani nezačali pobírat. Taková situace se nyní neopakuje,“ konstatoval Kohoutek.

Rozdíl v řádu stovek až tisíců korun

Srovnání důchodu přiznaného v letošním a příštím roce pak ilustroval na několika konkrétních příkladech.

Pan Jiří se narodil 9. září 1960, celý život pobíral mírně podprůměrnou mzdu. Pokud si nechá přiznat důchod k datu řádného nároku – 9. listopadu 2024 –, získá důchod ve výši 22 479 Kč a ten bude od 1. ledna 2025 valorizován na 22 848 Kč.

Kdyby ale pan Jiří počkal a odložil přiznání důchodu na 1. ledna 2025, bude rovnou pobírat ještě vyšší důchod: 23 800 Kč. „Vzdá se sice necelých dvou výplat důchodu, ale to mu vyšší důchod během několika málo let vynahradí. Kdyby pan Jiří pokračoval v zaměstnání, případně samostatné výdělečné činnosti, mohl by na kratší dobu zvážit i takzvané přesluhování a s výhodou získat ještě o něco lepší důchod,“ zmínil Kohoutek.

Výpočet důchodů se změní, nejvíc postihne lidi s nižšími příjmy

Ekonomika

Přidal i další příklad. Pan Bohumil se narodil 5. července 1960 a do důchodu mohl odejít už 5. září 2024. Jeho celoživotní výdělky jsou na úrovni 2,5násobku průměrné mzdy. Pokud by si nechal přiznat důchod k 5. září 2024, což může i zpětně, dostane důchod ve výši 35 268 Kč.

„Po valorizaci k 1. lednu 2025 by tento důchod činil 35 714 Kč. Kdyby si ale nechal přiznat důchod až k 1. lednu 2025, získal by 37 290 Kč. Za dobu odkladu přiznání důchodu z 5. září 2024 na 1. leden 2025 by přišel o necelé čtyři výplaty důchodu. Trvalo by kolem sedmi let, než by se mu vrátily díky o něco vyššímu důchodu přiznanému k 1. lednu 2025,“ spočítal Kohoutek.

Kdyby ale pan Bohumil pokračoval v zaměstnání, důchod by se mu ještě zvýšil v prosinci za přesluhování a finanční návratnost odkladu přiznání důchodu na 1. ledna 2025 by byla zajímavější, doplnil.

Vyplatí se to i u předčasné penze

Posečkání s odchodem do penze až na příští rok se může vyplatit i u předčasných důchodů. Paní Veronika je narozena 20. června 1962, vychovala dvě děti. Její celoživotní příjmy činily méně než polovinu průměrné mzdy a 30. listopadu 2024 končí v zaměstnání. Datum řádného odchodu do důchodu má až 20. srpna 2025, ze zdravotních důvodů zvažuje předčasný důchod.

Důchod k 1. prosinci 2024, tedy necelých 270 dní před řádným nárokem na důchod, jí podle výpočtu Kohoutka vychází na 17 950 Kč včetně výchovného. K 1. lednu 2025 po valorizaci základní výměry bude důchod činit 18 210 Kč, přičemž je třeba mít na paměti, že valorizace procentní výměry u předčasného důchodu nenáleží.

Důchody se zvýší o 358 korun měsíčně

Ekonomika

„Pokud paní Veronika počká s přiznáním důchodu až na 1. leden 2025, bude se jí předčasný důchod krátit pořád stejně (o 4,5 % z výpočtového základu za tři začatá 90denní období zbývající do řádného nároku), ale díky lepšímu výpočtu roku 2025 bude důchod o několik set korun vyšší – 18 943 Kč,“ uvedl Kohoutek.

Zdůraznil, že při plánování odchodu do důchodu je zásadní vzít v potaz i ukončené roky pojištění, které přímo ovlivňují výši důchodu. Počítají se ovšem jen celé roky. Pokud člověk získá například 42 let a 344 dnů doby pojištění, bude se mu počítat pouze 42 let. Pak stačí odložit přiznání důchodu o několik týdnů a důchod bude vyšší.

„Pokračuje-li člověk ve výdělečné činnosti po dosažení důchodového věku, je zase výhodné si pohlídat jednotlivá 90denní období přesluhování. U předčasných důchodů zase může být zajímavé uvažovat o předdůchodu, dobrovolném pojištění, evidenci na úřadu práce a podobně,“ uvedl expert. Upozornil, že v jím uvedených příkladech mohou hrát roli i výdělky v posledním roce, pokud se nějak výrazně liší od předchozích, ale to se běžných případů netýká.

Datum přiznání důchodu lze do měsíce změnit

„Je mi jasné, že se jistě najde nějaký nešťastník, který bude mít důchod přiznaný letos v prosinci. Pokud si někdo o důchod už požádal nebo ho má čerstvě přiznaný, může do 30 dnů od převzetí rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení datum přiznání důchodu ještě změnit. Nad změnou stojí za to uvažovat i u důchodů přiznaných na podzim, případně i dříve,“ dodal Kohoutek.

Při rozhodování o důchodu letos nebo příští rok se teď není třeba obávat legislativních změn. Plánované negativní změny ve výpočtech důchodů totiž mají podle návrhu zákona, jak o něm nyní bude rozhodovat Sněmovna, nabíhat postupně, a to až od roku 2026.

Kdo bude chodit do penze dřív? Vláda se hádá o seškrtání profesí na desetinu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám