Hlavní obsah

Digitální systém pro stavební úřady chce ministerstvo vylepšovat za běhu

Od středy se mohou pracovníci stavebních úřadů seznamovat s novým digitálním systémem. Ten má usnadnit průběh stavebního řízení a přispět k jeho zrychlení. Jeho spuštění plánuje ministerstvo pro místní rozvoj na začátek července. V dalších měsících by ho ale chtělo ještě vylepšit.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj, Bez zdroje

Portál, v němž se mají od července odehrávat stavební řízení

Článek

Systém je nyní nachystaný, aby splnil jen to, co po něm vysloveně požaduje nový stavební zákon. Jeho funkce jsou tedy omezené. Přispěly k tomu i zásahy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ten nejprve zrušil výběrové řízení na dodavatele systému, které vyhrála společnost InQool. Když s ní ministerstvo uzavřelo smlouvu napřímo, zakázal úřad se čtyřměsíčním odkladem její plnění.

„Systém by měl do budoucna zahrnovat například digitalizovanou evidenci autorizovaných osob,“ komentuje Petr Klán, ředitel odboru digitalizace a informačních systémů. Díky tomu by si úředníci mohli snáze a rychleji ověřit, zda projektanti mají oprávnění podepisovat potřebné dokumenty.

Ministerstvo znovu narazilo u ÚOHS s digitalizací stavebního řízení

Ekonomika

Zároveň chce ministerstvo systém napojit například na proces vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA).

Počítá se také s tím, že Portál stavebníka, další digitální nástroj určený žadatelům o stavební povolení, bude schopný čerpat data ze systémů velkých firem typu Ředitelství silnic a dálnic.

Ministerstvo nyní plánuje vypsat nové výběrové řízení tak, aby splnilo požadavky ÚOHS a mohlo systémy bez potíží provozovat i po skončení čtyřměsíčního odkladu. Součástí tendru mají být i tyto zmíněné funkce. Začlenit do systému by je mohlo do půl roku až roku po podepsání smlouvy s vítězem.

S novými nástroji nyní ministerstvo začalo školit úředníky. Během měsíce se jej musí naučit ovládat asi 6800 lidí. Resort proto zvolil cestu online kurzů, kterých se může v jednu chvíli účastnit až dva tisíce osob.

Bartoš: Lepší zákon o bydlení tu ještě nebyl, odpor ve vládě nechápu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám