Hlavní obsah

Digitalizované stavební řízení se rozjede během srpna, slíbil Bartoš

Digitalizované stavební řízení se podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) během srpna rozjede, nejdůležitější aktualizace nasadí tento měsíc, řekl v debatě v televizi Prima. Výzvy k jeho rezignaci ze strany předsedů koaličních klubů dává do souvislosti s blížícími se volbami.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ivan Bartoš

Článek

„Ze šesti tisíc žádostí podaných v novém systému je 64 procent rozpracováno, k pěti stovkám byly přijaté závěry, nebo již o nich bylo rozhodnuto,“ uvedl Bartoš. „Během srpna se to rozjede, každý týden přidáváme automatizace,“ dodal. Podle ministra není pravda, že systém je paralyzován, zatím nebyly zmeškány žádné lhůty.

Jeho oponent v debatě, místopředseda hnutí ANO Robert Králíček ze sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, naopak prohlásil, že digitalizace stavebního řízení je od červencového spuštění „katastrofa a destrukce stavebního řízení“.

„Ta čísla, co uvádí pan ministr, nemáme jak ověřit. My nevíme, zda ty žádosti někdo jenom neotevřel, co se nimi děje,“ řekl Králíček.

Bartoš: Rezignaci nechystám, nic by nevyřešila

Domácí

Ředitelka Svazu města a obcí Radka Vladyková v televizní reportáži systém přirovnala k nově pořízené lednici, která nechladí. Například na stavebním úřadě ve Strakonicích mají v novém systému podaných přes 40 žádostí, se kterými vůbec nepohnuli.

S ministrem se Králíček shodl na tom, že stavební úřady jsou nyní zavalené mnohonásobným počtem žádostí proti normálu, které stavebníci podali na poslední chvíli před změnou systému. Některé jsou nedokonalé, podle Bartoše ubírají úředníkům čas na seznámení s novým systémem.

Výzvy k odvolání ignoruje

Podle Králíčka hrozí hromadné žaloby ze stran architektů nebo měst a obcí, které nebudou stíhat čerpat dotace. Obává se také, že mohou být povoleny některé stavby kvůli fikci souhlasu, když dotčené úřady nestihnou ve lhůtách 30 až 60 dní reagovat. Podobné obavy vyjádřili předtím i další odborníci, například náměstek pražského primátora, radní pro územní rozvoj a architekt Petr Hlaváček. Podle Bartoše ale toto nenastane. „Řešíme to intenzivně i například s památkáři, aby se necítili odstavení,“ dodal.

Ministr se vyhnul jasné odpovědi, zda vyvodí politickou odpovědnost, když systém nebude v září fungovat, jak ho k tomu vyzvali mimo jiné i předsedové koaličních stran. Zopakoval, že podle něj systém funguje už teď.

Výzvy označil za „důsledek politického cyklu“ a blížících se voleb. V rozhovoru pro Právo a Novinky předtím Bartoš řekl, že jeho rezignace by ničemu nepomohla.

KOMENTÁŘ: Umění přijmout odpovědnost – Alex Švamberk

Komentáře
Související témata:

Výběr článků

Načítám