Hlavní obsah

Ještě v horším stavu, než se myslelo. Digitalizace stavebního řízení musí začít znovu

Aktualizováno

Digitální systémy, které vyvinulo ministerstvo pro místní rozvoj pod bývalým ministrem Ivanem Bartošem (Piráti), skončí. Na středečním jednání o tom rozhodla vláda. V následujících měsících sice umožní dosavadní programy dále využívat, rozvíjet je ale už nebude. Místo toho vypíše zakázku na výběr firmy, která připraví nový systém.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) měl po odchodu Pirátů z vlády digitalizaci na starosti.

Článek

„Jeden z největších problémů spočívá v tom, že po dobu předchozího zadávání veřejných zakázek došlo opakovaně k porušení zákona,“ zdůvodnil rozhodnutí ministr dopravy Martin Kupka (ODS), jenž měl po Bartošově konci digitalizaci stavebního řízení na starosti. Pochybení potvrdil také Krajský soud v Brně.

Ministři měli při rozhodování k dispozici čerstvou analýzu fungování digitalizace. Podle Kupky ukázala, že současné digitální systémy jsou v ještě horším stavu, než jaký ukázala původní zpráva, která vedla k Bartošově odvolání.

Nový ministr Kulhánek shání 40 „ajťáků“. A peníze na ně

Domácí

Ministerstvo pro místní rozvoj systémy pro stavebníky i stavební úřady spustilo 1. července. Od počátku si jejich uživatelé stěžovali na závažné problémy. Úředníci mimo jiné zmiňovali, že místo zjednodušení práce jim běžné úkoly zabírají daleko více času než dříve.

Potíže podle Kupky vznikly i proto, že na začátku prací nebylo jasně dané, co mají programy splňovat. „Systém proto dnes v mnoha případech neodpovídá aktuálně platnému stavebnímu zákonu a správnímu řízení,“ konstatoval Kupka. Podle nového ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) by rozvoj stávajících programů znamenal pouhé záplatování děr.

Hotovo má být v roce 2028

Vývoj digitalizace má trvat přibližně následující tři roky. Hotová má být nejpozději 1. ledna 2028. Kulhánek uvedl, že cena by se mohla pohybovat ve vyšších stovkách milionů korun.

Do konce roku 2027 budou úředníci moci používat jak Bartošovy, tak i ty systémy, na které byli zvyklí do letošního června. Vláda chce tuto možnost legalizovat zpětně od 1. července. Funkční části současných digitálních programů by vybraný dodavatel v případě zájmu mohl využít i pro přípravu těch nových.

Dlouhou přechodnou lhůtu nechala vláda podle Kupky záměrně. Nechce se znovu dostat do časové tísně podobně, jako tomu bylo při vývoji současných systémů.

Předseda České komory architektů však soudí, že jde o příliš dlouhý odklad. „Jsem zklamaný. Při všech výhradách, které jsme měli, si myslím, že odklon od stávajících systémů nebyl nutný,“ řekl Novinkám Jan Kasl.

Jan Holický, předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů, sice souhlasí, že ministerstvo nechalo na opravy dlouhou lhůtu, pro rozhodnutí má ale pochopení. „Je lepší systém pořádně vyvinout a otestovat, než zažívat stejné problémy jako nyní,“ konstatoval Holický. Volba vyvíjet zcela nový systém je podle něj s ohledem na stav toho současného pochopitelná.

Dlouhou dobu na přípravu nových programů kritizuje i bývalý ministr Bartoš. „Dotažení celého projektu se odsunuje na další vládu, tedy není žádná garance, že se digitalizace opravdu stane, v jaké podobě, případně za jakou cenu,“ napsal na sociální síti X.

Kvůli prodlevám Česku hrozí, že se dostane do potíží s čerpáním dotací z Národního plánu obnovy. Skrze něj přispívá Evropská unie členským státům na rozvoj a obnovu ekonomiky po covidové pandemii. Stát z něj přípravu digitalizace částečně financoval. Kulhánek chce proto o situaci jednat se zástupci Evropské komise.

Bartošem založená agentura dostane na starost registr obyvatel. Je kolem toho nervozita

Domácí

Výběr článků

Načítám