Hlavní obsah

Deset tisíc ročně navíc. Lidem s tepelným čerpadlem výrazně vzrostly platby

Návrat úhrad za obnovitelné zdroje a dramatický nárůst poplatků za distribuci elektřiny. Majitelé tepelných čerpadel, ale i ti, kteří domácnost vytápějí elektrickým kotlem, si letos za proud připlatí víc než ostatní. Za regulovanou složku ceny elektřiny, která se na celkových platbách za proud podílí asi čtyřiceti procenty, zaplatí běžný uživatel s tepelným čerpadlem o více než deset tisíc korun víc než loni.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Hlavním tahounem růstu bylo znovu zavedení poplatků za obnovitelné zdroje. V případě modelové spotřeby deset megawatthodin ročně to znamená šest tisíc korun navíc,“ sdělil Novinkám energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Výrazně rovněž vzrostly poplatky za jistič a distribuci. Třeba v distribuční oblasti ČEZ, která je v Česku největší, se loni za každou odebranou megawatthodinu platil u sazby běžné pro tepelná čerpadla distribuční poplatek 376 Kč ve vysokém a 218 Kč v nízkém tarifu.

Letos je to násobně více. V nízkém tarifu, který je pro uživatele tepelných čerpadel a elektrických kotlů zásadní, protože jej využívají po většinu dne, činí meziroční nárůst přes 240 procent.

V součtu i s růstem měsíční platby za jistič o 77 korun tak domácnosti, které běžně spotřebují devět megawatthodin (MWh) v nízkém tarifu a jednu MWh ve vysokém tarifu, za letošek zaplatí o 11 500 Kč víc než loni. Představuje to více než stoprocentní navýšení.

Energie zdraží, ceny se teď vyplatí zafixovat

Ekonomika

„Považujeme za paradoxní, že ekologický zdroj vytápění ve formě tepelných čerpadel, na který mnoho domácností přešlo s nadějí energetických úspor, je stále více finančně znevýhodňován,“ prohlásil Vrňák.

Častěji se podle něj objevují situace, kdy domácnosti nemají důvod přecházet z vytápění dřevem, uhlím nebo plynem na tepelné čerpadlo. „V některých případech se můžeme setkat i s tím, že jsou lidé natolik nespokojeni se staršími tepelnými čerpadly, že se raději vracejí zpět na vytápění dřevem, peletami nebo dokonce i uhlím,“ dodal.

„Navýšení regulovaných cen se nejvíce projevilo u zákazníků, kteří mají vysoké odběry ze soustavy, tedy mimo jiné u těch, kteří elektřinu používají na vytápění. Je to dáno primárně tím, že rostou především ceny přímo spojené s odebraným množstvím elektřiny,“ řekl Novinkám mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

U běžné sazby je nárůst nižší

Domácnostem s běžnou spotřebou elektřiny a nejběžnější sazbou D02d platba za distribuci vzrostla mnohem méně.

V distribuční oblasti ČEZ meziročně vzrostla z 1949 Kč za MWh na letošních 2439 Kč, tedy asi o čtvrtinu. U PRE se loni za distribuci platilo 1579 Kč za MWh a letos 1680 Kč, nárůst tedy činil šest a půl procenta. V distribuční oblasti EG.D lidé loni platili 2103 Kč a nově je to 2542 Kč, o pětinu víc.

Růst regulované části plateb se podle Keborta dotkl prakticky všech sazeb. „Důvodem byly rostoucí náklady na provoz energetických soustav. Do nich se promítají jednak výrazně vyšší ceny elektřiny používané na krytí technických ztrát a také náklady na služby k udržování neustálé rovnováhy v přenosové soustavě,“ řekl Novinkám.

Stát navíc loni dotacemi zastropoval kromě silové elektřiny i regulovanou část ceny, avšak dotace od ledna skončily.

Úleva pro domácnosti. Vláda platby navíc za energie zarazila

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám