Hlavní obsah

Deset procent Čechů si nemůže dovolit hypotéku

Získat hypotéku je dnes pro mnohé Čechy prakticky nemožné. I přes mírné snížení úrokových sazeb si ji nemůže dovolit deset procent lidí. Největší problém s dostupností hypotečních úvěrů mají mladí mezi 25 a 34 lety. Lidé, kteří již hypotéku mají, musí kvůli úrokům šetřit na ostatních výdajích. Ukázal to průzkum společnosti KRUK.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dostupnost hypoték se pro mladé Čechy proti loňsku mírně zlepšila, stále si ji ale nemůže dovolit 20 procent lidí mezi 25 a 34 lety, zatímco loni to bylo 23 procent. Stejná věková skupina má potíže i se změnou úročení hypotéky po skončení fixace. Aby mohli úvěr dál splácet, musí se 12 procent z nich výrazně uskromnit.

„S nedostupností úvěru na vlastní bydlení i výší splátek mají častěji problém ženy než muži, ale rozdíl není nijak zásadní. Na hypotéku nedosáhnou nejčastěji obyvatelé velkých měst, kde jsou ceny za nemovitosti nejvyšší, svobodní lidé anebo žijící v partnerském soužití,“ uvedla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Češi plaťte! Hypotéky v okolních zemích jsou levnější

Ekonomika

„Dostupnost hypoték roste s výší dosaženého vzdělání, ale současně jsou to právě vysokoškoláci, kdo se musí nejčastěji uskromnit kvůli výši splátek po skončení fixace,“ doplnila.

Celkově má s výší splátek hypotéky problém 13 procent domácností. Zároveň ale jen výjimečně jsou splátky tak vysoké, že by majitelé museli svou nemovitost prodat nebo si na splátky půjčit v rodině či u jiné instituce. K takovému řešení přistoupilo 0,5 procenta respondentů.

Vysoké splátky hypoték trápí především obyvatele Zlínského kraje a Vysočiny. Nejmenší problémy se splácením mají naopak obyvatelé Jihomoravského a Královéhradeckého kraje, plyne z průzkumu.

Rovněž ukázal, že 72 procent Čechů žádný úvěr na bydlení nemá. Loni to bylo o jeden procentní bod méně. Nejvíc lidí má hypotéku ve věkové skupině mezi 25 a 44 lety, kde to je zhruba polovina.

Hypoteční trh zpomalil, zájemců o úvěr ubylo

Ekonomika

Z posledních údajů Swiss Life Hypoindexu vyplývá, že průměrná nabídková sazba hypoték na počátku října činila 5,34 procenta. Letos tak klesla o 0,68 procentního bodu. Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu na aktuálních 4,25 procenta.

Nedostatek vlastních prostředků

ČNB na konci jara ponechala beze změny pravidla pro poskytování hypoték. Nadále platí limit výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent.

To znamená, že na koupi nemovitosti přes hypotéku musí mít lidé dvacet procent, ti mladší minimálně deset procent vlastních prostředků. Při nákupu bytu za pět milionů korun to představuje vytáhnout z vlastní kapsy aspoň milión, respektive půl milionu korun. To je ovšem pro mnohé zájemce neřešitelný problém.

Sto tisíc korun za metr čtvereční. Ceny bytů překonaly nový milník

Ekonomika

Zatímco hypotéky letos zlevňují jen velmi mírně, ceny bytů svižně rostou. Podle studie analytické společnosti CEEC Research většina developerských společností očekává, že nové nemovitosti v druhém pololetí zdraží proti předchozímu pololetí v průměru o sedm procent. Důvodem je přetrvávající vysoká poptávka, nedostatečná nabídka nových bytů na trhu a rostoucí stavební náklady.

Banky si teď slušně mastí kapsy, shodují se experti

Ekonomika

Výběr článků

Načítám