Hlavní obsah

Dánsko jako první zdaní emise farmářů

Jednu z prvních uhlíkových daní na zemědělství na světě zavede za šest let Dánsko. Farmáři budou od roku 2030 zdaněni 300 dánskými korunami (993 Kč) za vypuštěnou tunu ekvivalentu CO2, oznámila tamní vláda. O pět let později se daň zvýší na 750 dánských korun (2480 Kč) za tunu, na oplátku budou farmáři moci využít vyšší daňové odpočty.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Nový Zéland, jehož navrhovaná daň skandinávskou zemi inspirovala, začátkem června oznámil, že své plány na zpoplatnění emisí z farmářství prozatím odloží.

Zavedení poplatku by mělo v roce 2030 přispět ke snížení emisí CO2 o 1,8 milionu tun. Vláda také pro farmáře zpřístupní dotace ve výši 40 miliard dánských korun (132 miliard Kč).

O dani od února jednaly orgány zastupující farmáře a potravinářský průmysl, dánskou organizaci pro ochranu přírody a vládu.

Dotace na příměs do krmení

Zemědělství v Dánsku, které je velkým exportérem vepřového masa a mléčných výrobků, je jedním z největších znečišťovatelů v severských zemích. Bez zásahu by zemědělství podle agentury Bloomberg představovalo za šest let 46 procent dánských emisí.

Severská země už dřív oznámila, že bude zemědělcům dotovat zvláštní příměs do krmení, která u dobytka snižuje emise metanu až o třicet procent. Ten je přirozeným vedlejším produktem trávení u krav a jiných přežvýkavců, přičemž v porovnání s oxidem uhličitým jde o třicetkrát silnější skleníkový plyn.

Irští farmáři tvrdí, že musí kvůli klimatickým cílům vybíjet krávy

Evropa

Výběr článků

Načítám