Hlavní obsah

Daňové úniky se u dovozu cigaret z Polska zdvojnásobily

Celníci jen v Moravskoslezském kraji zajistili od začátku letošního roku přes 230 tisíc kusů nezdaněných cigaret, které si lidé dovezli ze zahraničí. Mnoho těch, kteří se pro kuřivo vydávají do Polska, ale i jinam, nerespektuje dovozní limity pro osobní spotřebu. Ty jsou stanoveny na 800 kusů při dovozu tabákových výrobků ze zemí Evropské unie a 200 kusů ze států mimo Unii.

Foto: Celní správa ČR

Letos jeden muž v autě takto pašoval 6400 kusů cigaret.

Článek

„Za překročení limitů hrozí při kontrole zajištění veškerého zboží, doměření spotřební daně a správní řízení,“ uvedl Celní úřad pro Moravskoslezský kraj. Ve správním řízení pak může člověk dostat pokutu v řádu tisíců korun.

Jak upozornila mluvčí úřadu Zuzana Postředníková, celníci na severní Moravě skoro na denní bázi zajišťují cigarety bez platných českých tabákových nálepek nebo nadlimitní počet dovážených cigaret.

„Zatímco v loňském roce zajistili krajští celníci nezdaněné cigarety za téměř půl milionu korun, od začátku letoška se jedná o množství cigaret, u něhož výše úniku na spotřební dani činí bezmála 900 tisíc korun,“ upozornila Postředníková. Výše daňových úniků se již nyní proti loňsku zdvojnásobila.

Obchod s nelegálními cigaretami připravil stát za 20 let o dvě miliardy

Krimi

Celníci pátrají po dovážených cigaretách na celém území Moravskoslezského kraje, nejčastěji je však zajišťují v příhraničních oblastech. Kontroly na převážené zboží se nezaměřují pouze na silnice, celníci kontrolují také vlaky nebo letiště.

Právě na Letišti v Mošnově přišli letos na velké množství cigaret bez české tabákové nálepky. „Zahraniční cestující na lince z Londýna ukrýval ve svých zavazadlech sedmdesát kartonů cigaret světoznámých značek,“ informovala Postředníková.

Důmyslnou skrýš objeví pes

Češi houfně vyrážejí do Polska pro cigarety proto, že zatímco u nás začíná cena krabičky na 131 korunách, v Polsku to může být i o 40 korun méně. Mohou tak hlavně při větším nákupu výrazně ušetřit.

Při kontrolách pomáhají celníkům také služební psi, kteří jsou speciálně vycvičeni k vyhledávání cigaret a tabákových výrobků. Často se totiž celníci setkávají s propracovanými úkryty cigaret v útrobách aut, které jsou i přes důkladnou prohlídku zavazadlového prostoru prakticky nezjistitelné.

„Služební pes detekující i stopové množství tabáku je proto nenahraditelnou součástí hlídky,“ dodala Postředníková.

Jet do Polska pro cigarety a tabák se stále vyplatí, příležitost láká pašeráky

Domácí

Výběr článků

Načítám