Hlavní obsah

Daň z nemovitosti ještě může nemile překvapit

ČR

Čachry kolem výpočtů daně z nemovitosti jsou ukázkovým příkladem toho, jak se zákonodárcům daří znepřehlednit legislativu a daňové předpisy. Po letošním zvýšení základní sazby o 80 procent může přijít v příštím roce další nemilé překvapení. Pes je zakopaný v koeficientech, jimiž se vypočítaná daň dál násobí. A není jich málo. Navíc je na každé obci, jak je nastaví a zkombinuje. Hotová alchymie.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Bytové domy v Kolíně

Článek

Důležitá změna nastává u koeficientu podle velikosti obce, jímž se mimo jiné daň násobí a který by mohl nepříjemně zaúřadovat. Až dosud totiž mohly obce koeficient i snížit. To udělala třeba Mladá Boleslav. Podle počtu obyvatel jí náležel koeficient 3,5, ale město vyhláškou koeficient snížilo na 2. Výsledná daň byla díky tomu nižší.

Jenomže od roku 2025 novela nařizuje, že se tento koeficient už snižovat nesmí. To znamená, že Mladá Boleslav bude muset tento ukazatel vrátit ze snížených 2 na původních 3,5. Pro obec by to znamenalo přínos do pokladny, ale pro obyvatele další zátěž. „Lidem by se daň zvedla o dalších 75 procent,“ upozornil primátor Mladé Boleslavi Jiří Bouška (VpMB).

Trojnásobná daň

Mladoboleslavští zastupitelé proto zamíchali s ostatními koeficienty a snížili je, aby se růst vykompenzoval. „Pokud bychom to neudělali, tak by se původní daň více než ztrojnásobila,“ uvedl Bouška. Lidé, kteří v roce 2023 zaplatili za své nemovitosti 3000 korun, letos museli vydat 5400 korun a příští rok by jim přišla složenka na 9450 korun.

„Mohli jsme to nechat být a říkali bychom, že to je zákon. Nechtěli jsme ale na lidi přenést další zátěž, i když kvůli tomu město přijde o příjmy. Bylo ale nutné pohrát si s nějakými místními koeficienty,“ řekl Bouška.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Za nemovitosti platí lidé letos výrazně vyšší daň.

Vykompenzovat zvýšení koeficientu určeného velikostí obce ale znamenalo čachrovat s koeficienty místními. Ty v Mladé Boleslavi klesnou v kategorii bydlení ze 3 na 1,7. Navíc státní konsolidační balíček vymazal od roku 2025 jiný koeficient ve výši 1,5, který platil například pro firmy nebo garáže. Aby daň byla stejná a město nepřišlo o peníze z daní, zvedl se místní koeficient v kategorii těchto nemovitostí ze 3 na 4,5. Pro plátce se tak nic nezmění. „Rozdíly v platbách budou minimální, spíš by u někoho měly být menší,“ předpokládá Bouška.

Mladá Boleslav letos získá na dani z nemovitostí zhruba 218 milionů korun, což je o 96 milionů korun víc než za loňský rok. V příštím roce výnos poklesne podle propočtu o 0,2 procenta.

Pár dnů na změnu, jinak vyšší platba

Nyní může stejná situace jako v Mladé Boleslavi nastat i v jiných městech, kde byl velikostní koeficient snížen. Pokud radnice včas nezmění jiné koeficienty, daň tam lidem znovu naroste. Na změnu je však celkem málo času. Aby se nové koeficienty započítaly pro rok 2025, musí být změny schválené místními zastupiteli zveřejněny ve sbírce předpisů nejpozději do letošního 1. října a stejnopis tohoto opatření se musí zaslat správci daně dokonce už do 30. června. „K opožděně zaslanému opatření obecné povahy se v tomto zdaňovacím období pro účely daně z nemovitých věcí nepřihlíží,“ varovalo ministerstvo financí.

Sdružení místních samospráv namítá, že pro obce je to další administrativní zátěž a komplikace. Nejkontroverzněji v tomto ohledu působí podle měst skutečnost, že místní koeficient pro konkrétní jednotlivé nemovitosti musí být stanoven opatřením obecné povahy a nikoliv obecně závaznou vyhláškou.

„Institut opatření obecné povahy znamená nejen administrativní náročnost pro obce, ale v rámci zákona o dani z nemovitých věcí je také zcela nesystémový a nevhodný,“ uvedla předsedkyně sdružení obcí Eliška Olšáková, podle níž budou samosprávy chtít další legislativní změny.

Daň z nemovitosti už vyjde majitele chalup na tisíce. Platí víc než ostatní

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám