Hlavní obsah

Daň z krátkodobých pronájmů v Budapešti se má zvýšit až čtyřnásobně

K ráznému kroku přistoupila maďarská vláda v otázce řešení drahých nemovitostí a pronájmů v hlavním městě. Kabinet premiéra Viktora Orbána navrhuje navýšit daň z krátkodobých pronájmů až čtyřnásobně. Zároveň chce pozastavit vydávaní licencí pro tento typ podnikání.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Návrh na řešení bytové krize v Budapešti z dílny maďarského ministerstva hospodářství počítá s navýšením daně z krátkodobého pronájmu z dosavadní částky 38 400 forintů (2400 Kč) na 150 tisíc forintů (9400 Kč) měsíčně.

V letech 2025 a 2026 by také neměly být vydávány nové licence pro byty využívané za účelem krátkodobých pronájmů, uvedla agentura Bloomberg.

Změny se mají vztahovat pouze na hlavní město, kde ceny nájmů a nemovitostí prudce rostou. Částečný podíl na tom má právě nárůst počtu nabízených bytů na platformách Airbnb a Booking. Za posledních deset let se náklady na bydlení v Budapešti téměř zečtyřnásobily.

Obyvatelé šestého městského obvodu, jedné z nejoblíbenějších oblastí pro turisty, si minulý měsíc v referendu odhlasovali úplný zákaz krátkodobých pronájmů od roku 2026. Místní si řadu let stěžují na hluk, odpadky a zvýšení nákladů na bydlení. Starosta obvodu slíbil, že do konce roku schválí legislativu v souladu s výsledkem referenda.

V České republice jsou výrazně pro omezení ubytovacích platforem typu Airbnb Pražané, zbytek republiky je jako velký problém nevnímá. Ukázal to průzkum společnosti STEM/MARK z minulého týdne.

Anketa

Měla by být také v Česku zvýšena daň u bytů, které slouží ke krátkodobému pronájmu?
Ano
78 %
Ne
22 %
Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Řecko pokračuje v tažení proti masovému cestovnímu ruchu. Omezí krátkodobé pronájmy

Cestování

Výběr článků

Načítám