Hlavní obsah

Další rozvoj systému pro stavební úřady bude stát 24 milionů

Zakázka na další části Informačního systému stavebního řízení používaného pracovníky stavebních úřadů a dalších orgánů bude stát téměř 24 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj v pondělí oznámilo, že dodavatelem bude společnost Servodata. Část systému ale vypracovala společnost, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal plnit dosavadní smlouvu.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ivan Bartoš

Článek

Vítězná společnost Servodata jako subdodavatele využívá také společnost InQool. Ta vypracovala první část systému za 37 milionů korun, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí ale k 23. září zakázal plnit dosavadní smlouvu.

Podle úřadu ministerstvo tehdy zadalo veřejnou zakázku bez jakékoliv soutěže, aniž pro použití tohoto postupu byly splněny zákonné požadavky. Úřad ministerstvu v souvislosti s tendrem vyměřil milionovou pokutu, která zatím není pravomocná.

Proti rozhodnutí ÚOHS podal resort správní žalobu a čeká na její výsledek. ÚOHS vydal zákaz plnění smlouvy na dosavadní podobu Informačního systému stavebního řízení na jaře. Na další vývoj a provoz ISSŘ je ale podle ministerstva možné plynule navázat. Cílem dodavatele bude další rozvoj a rozšíření systému podle požadavků uživatelů.

Bartoš: Soutěž na digitalizaci vyhrála firma Servodata

Ekonomika

V systému přibydou další funkce

O tom, že zakázku vyhrála společnost Servodata, informoval už v neděli vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Podle ministra se zakázka vysoutěžila minulý týden v pátek. Bartoš podotkl, že ho překvapilo, že jméno vítěze bylo už známé. Tendr vyhlásilo ministerstvo v srpnu.

Se systémem mají pracovníci na stavebních úřadech a dotčených orgánech problémy od jeho spuštění 1. července. Ministerstvo dříve uvedlo, že systémy pravidelně plánuje upravovat. Zatím systém podle ministerstva splňuje zákonné požadavky, postupně mají přibývat různé funkce.

MMR chtělo systémy digitalizace stavebního řízení dodávat modulárně, tedy po částech, nikoliv vcelku, jak plánoval dříve resort pod vedením Kláry Dostálové (ANO).

„Cílem je další rozvoj a rozšíření informačního systému při současném zohlednění požadavků uživatelů,“ sdělilo ministerstvo místního rozvoje v tiskové zprávě.

Bartošovo ministerstvo dostalo milionovou pokutu od antimonopolního úřadu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám