Článek
Unijní značka potvrzuje jedinečnost výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Zaručuje také, že daná specialita vzniká pouze ve vymezené zeměpisné oblasti a chrání výrobce před nekalou konkurencí. Její oficiální udělení by už teď mělo být jen formalitou.
Karlovarský suchar se v lázeňském městě a jeho okolí vyrábí stejným postupem už desítky let a spolu se známými kulatými oplatkami patří k nejslavnějším místním výrobkům.
O ochranu Evropské unie se uchází ještě další dvě desítky českých výrobků. V nejbližší době bude EK rozhodovat o tom, zda mezi oficiálně chráněné tradiční potravinářské a zemědělské produkty zařadí například nošovické kysané zelí, pardubický perník, třeboňského kapra nebo mariánskolázeňské oplatky.
Které české produkty získaly ochrannou známku EU
Budějovické pivo
Budějovický měšťanský var
Českobudějovické pivo
Štramberské uši
Pohořelický kapr
Žatecký chmel
Hořické trubičky
Karlovarský suchar
ČR je však již nyní s osmi registrovanými výrobky nejúspěšnější z nových členských zemí a co do počtu chráněných specialit předstihla například Belgii, Dánsko nebo Irsko. Mezi nejznámějšími produkty, které EU chrání, jsou například sýry feta či gorgonzola, parmská šunka, marcipán z německého Lübecku nebo balzamikový ocet z italské Modeny.