Hlavní obsah

Další hloupý trik řetězců: Tentokrát v hlavní roli Milka

Menší balení, vyšší cena. S tím se v supermarketech setkal už asi každý. Jako by řetězec čekal, zda si toho zákazník všimne. Výhodnou koupi ale nelze považovat za vítězství – málokterý zákazník totiž k pokladně odejde pouze s produktem, pro který přišel. A přesně na to supermarkety spoléhají. Přestože se někdy zkrátka chtějí zbavit výrobků, které nejdou na odbyt či se blíží jejich expirace, většinou jde jen o další stupidní trik a předem promyšlenou strategii.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stogramové balení mléčné Milky za přemrštěných 66 korun. Hned vedle více než dvakrát větší balení o váze 270 gramů, o korunu levněji. Takovou nabídku zaznamenaly Novinky před dvěma týdny v Bille v pražských Jinonicích, stala se ale i předmětem diskusí na sociálních sítích. Na stejné ceny ale zákazník narazí i v supermarketu Albert.

Při koupi většího, výhodného balení si zákazník může myslet, jak na cenovou politiku vyzrál. Ze strany supermarketu však často jde o promyšlený tah. Právě takové příklady navíc vzbuzují diskuse o tom, jak řetězce navyšují ceny některých produktů.

Promyšlená strategie

V některých případech přistupují supermarkety k podobným strategiím s jasným záměrem.

„Může to být i zkouška trhu, jak bude reagovat na danou cenu. A může to být také takzvaný loss leader. Tedy produkt, který slouží do letákových akcí k tomu, aby přivedl zákazníky do prodejny, kde si koupí i jiné zboží, než pro které původně přijeli,“ uvedl marketingový poradce Pavel Řehulka.

Chudák Studentská pečeť. Stupidními slevami dělají řetězce z Čechů hlupáky

Ekonomika

Takových příkladů by se ale dalo najít mnoho, například v oddělení nápojů. Zatímco litr a půl Pepsi Coly stojí v Albertu 25 korun, praktická a skladná „půllitrovka“ je o čtyři koruny dražší. Typické je to zkrátka u produktů, u kterých zákazníci preferují určitý typ balení.

„Prodejce se může rozhodnout, že bude prodávat i se ztrátou. Ví totiž, že si zákazník koupí ještě další zboží a ztráta se zaplatí z marží ostatních produktů,“ dodal Řehulka.

Zarážející je ale i cenová dynamika této čokolády. V té době stála Milka v okolních supermarketech i o násobky méně. V samotné Bille dnes už zase stojí pouhých 30 a větší balení 180 korun.

„Cena se odvíjí od jednání s dodavatelem, kdy v rámci podpory prodeje jejich produktů může v určitém období dojít k vyjednání výhodnější ceny daného produktu,“ uvedla k situaci mluvčí Billy Dana Bratánková.

Praktická balení jsou oblíbenější

„Finální tvorba cen je věcí prodejních strategií, kterými se řetězce mohou snažit podpořit odbyt některých produktů na úkor jiných. Třeba proto, aby se zbavily výrobků, které se moc neprodávají,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel.

„Obchodní nabídky často vychází z hesla: „Nakup víc, zaplať míň“. To zákazníky nutí, aby nakupovali více, než potřebují, protože při koupi většího množství se snižuje jednotková cena,“ okomentoval nabídku hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Na trhu se ale vyskytují i nabídky, které tento princip ženou do extrému.

„Malý odbyt velkého balení pak může vést do situace, kdy je dáno do akce. Obchodník pak ani nepočítá s tím, že by malá balení prodával. Z dlouhodobějšího pohledu však nepovažuji tuto strategii za vhodnou. Zákazník totiž snadno může získat podezření, že cena malého balení je přemrštěná, což může poškozovat jeho vztah s prodejcem,“ uzavřel Křeček.

Na řetězce je potřeba tvrdá ruka a masivní pokuty za falešné slevy, tvrdí ekonomové

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám