Článek
Podle inspekce letošní kontroly ukázaly, že významná část provozovatelů „hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji” zmrzliny a ledu.
Ruku v ruce s tímto nedodržováním předepsaných postupů jde porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů.
Bakterie se našly ve 40 procentech ledů
Inspektoři v letošní sezoně dosud dokončili vyhodnocení u 47 vzorků ledů do nápojů. Celkem 19 z nich, tedy zhruba 40 procent, nesplnilo limity.
Inspekce sledovala bakterii Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoky, koliformní bakterie a bakteriální kolonie. Podle SZPI provozovatelé podceňují hygienu při výrobě ledu a také dezinfekci výrobníků ledu.
Hygienické limity porušilo 49 ze 131 zmrzlin
U točených a kopečkových zmrzlin inspektoři letos hodnotili zatím 131 vzorků. Z nich se do hygienických limitů nevešlo 49, tedy zhruba 37 procent. „Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae,” uvedla inspekce.
V tomto případě vidí SZPI za nevyhovujícími výsledky nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin, případně kontaminované vstupní suroviny.