Hlavní obsah

Crowdstrike se svým partnerům omluvil za IT výpadek poukazem na 10 dolarů. Sklidil posměch

Po špatné aktualizaci softwaru, která minulý týden v pátek dopadla celosvětově na 8,5 milionu počítačů a způsobila chaos v leteckých společnostech, bankách či nemocnicích, udělala společnost Crowdstrike další přešlap, tentokrát na poli PR. Vedení firmy poslalo jako poděkování svým zaměstnancům a partnerům za jejich práci navíc při opravách systémů zákazníků voucher na Uber Eats ve výši 10 dolarů (234 Kč). Lidé nejenže kritizovali samotné gesto, ale navíc kód na uplatnění voucheru po pár hodinách nefungoval.

Foto: Haven Daley, ČTK/AP

Kancelář společnosti Crowdstrike v Sunnyvale v Kalifornii

Článek

„Uznáváme dodatečnou práci, kterou incident z 19. července způsobil. A za to posíláme naše upřímné díky a omluvu za nepříjemnost… Abychom vyjádřili naši vděčnost, váš další šálek kávy nebo noční svačina je na nás!“ stálo v e-mailu, který obchodní ředitel Crowdstrike Daniel Bernard v úterý večer rozeslal zaměstnancům a partnerům a který zveřejnil server TechCrunch.

Gestem v podobě desetidolarového dárkového poukazu ale firma zabývající se kybernetickou bezpečností příliš neoslnila, naopak spíše vzbudila posměch. „Doslova jsem chtěl tento víkend sjet autem z mostu a koupili mi kávu. Pěkné,“ citoval server britské televizní stanice BBC jednoho z uživatelů na Redditu, kterému byl voucher zaslán.

„Omluvné gesto formou šálku kávy nebo kreditu na Uber Eats nevypadá, že by vynahradilo desítky tisíc ztracených pracovních hodin a důvěru zákazníků v důsledku incidentu z 19. července,“ komentoval pozornost jeden z partnerů společnosti na profesní sociální síti Linkedin.

Nešlo o první globální IT katastrofu. Šéf Crowdstriku byl i při kolapsu Windows XP

Software

Kriticky se k voucheru vyjádřil také komentář na serveru americké televize CNN. „Partneři pracují pod obrovským tlakem jako kontaktní místo pro zákazníky, kteří v některých případech stále nemohou provozovat své podnikání tak hladce jako před výpadkem. Nyní jim hrozí, že v důsledku tohoto nepořádku přijdou o své zákazníky, i když to bylo mimo jejich kontrolu. Ale poukázka na Uber Eats v hodnotě 10 dolarů by to měla všechno zlepšit, že?“ ptá se jízlivě autor.

„Ironií je, že alespoň tam, kde se nacházím, si na Uber Eats po zdanění a poplatcích nemůžu za 10 dolarů koupit ani pizzu. Plechovka koly, balíček dvou malých Twinkies a čokoládová tyčinka Hershey's, to vše patřilo mezi velmi, velmi omezený počet položek, které jsem byl schopen identifikovat a které by při jednotlivém nákupu vyšly na necelých 10 dolarů včetně daní a poplatků,“ dodal autor v komentáři.

Aby toho nebylo málo, někteří uživatelé na sociálních sítích upozornili, že už po pár hodinách od zaslání voucheru nešlo slevový kód uplatnit. TechCrunch uvedl, že když funkčnost voucheru na stránce Uber Eats kontroloval, zobrazila se chyba s dovětkem, že dárková karta „byla zrušena stranou, která ji vydala, a už není platná“.

„Společnost Crowdstrike nezasílala dárkové karty zákazníkům ani klientům. Poslali jsme je našim kolegům a partnerům, kteří zákazníkům v této situaci pomáhají. Uber to označil za podvod kvůli vysoké míře využití,“ odpověděl na dotaz serveru mluvčí společnosti Kevin Benacci.

Americká Delta se nevzpamatovala z IT výpadku. Rušení letů hrozí celý týden

Internet a PC
Související témata:

Výběr článků

Načítám