Hlavní obsah

Čokoláda zdraží o desítky procent. Nebo bude menší

Škůdci spolu s neúrodou vyhnali ceny kakaa do astronomických výšin a minimálně po zbytek roku nelze očekávat zlevnění. A tak bude dál zdražovat čokoláda a další výrobky z kakaa. Tabulka čokolády může letos zdražit o další desítky procent. Výrobci proto opět připouštějí i to, že zmenší balení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tuna kakaa se na burze v New Yorku prodává za více než devět tisíc dolarů. Ačkoliv sestoupila z dubnového absolutního rekordu více než 12 tisíc dolarů, stále je tato komodita třikrát dražší než na začátku roku.

Čokoláda v tuzemsku podle statistiků už v dubnu zdražila meziročně o 9,2 procenta. Sto gramů mléčné tabulkové čokolády vyšlo v průměru na 27 korun. Přitom před dvěma lety stála okolo 20 korun.

Podle serveru Kupi.cz teď stojí stogramová čokoláda Milka v akci dvacet korun, avšak mimo akce se prodává za 50 korun. I akční ceny od začátku roku vyskočily o několik procent. A vedle stogramového balení se objevuje také balení po 95 nebo jen 87,5 gramu, což opticky tlumí cenový nárůst.

Řetězce vytáhly proti pravidlům u slev

Ekonomika

I rozpustné kakao Granko v akcích obchodů podražilo podle Kupi.cz skoro o třetinu. Například v Albertu vzrostla cena 450gramového balení granka o 20 korun na 89,90 Kč.

A tím to nemusí končit. Výraznější zdražení čokolády a rozpustného kakaa je totiž podle všeho teprve před námi.

Podle ekonoma Finlordu Borise Tomčiaka je mezi cenou kakaa na burze a maloobchodní cenou obvykle zpoždění přes půl roku, protože výrobci mají zásoby.

„Do konce roku lze očekávat navýšení průměrných cen čokolády až o třetinu. Více zdražovat budou produkty s vyšším obsahem kakaa. U nich lze letos čekat zdražení o polovinu,“ řekl Novinkám a Právu Tomčiak.

Předpokládá, že producenti budou tlačit na zmenšování velikostí, čehož si zákazníci hůř všimnou.

Místo čokolády sušenku?

„Ceny kakaa katapultovala hlavně neúroda ve státech západní Afriky způsobená virovým onemocněním kakaových rostlin. Letošní sezona zde už jistě bude bídná a nyní se hraje hlavně o příští rok,“ poznamenal analytik Cyrrusu Vít Hradil.

Podle Jiřího Šebka ze společnosti Mondelez, která vyrábí například čokolády a oplatky Milka, Figaro nebo Fidorka, jsou v poslední době rekordní nejen ceny kakaa, ale i cukru. Náklady na energie, obaly a dopravu se drží také vysoko.

„Klíčové je zachování stávající receptury čokolády, kterou mají spotřebitelé rádi. Proto může v některých případech přijít v úvahu zmenšování balení, tedy snižování hmotnosti výrobku, přičemž cenu v maloobchodě určuje prodejce, nikoli výrobce,“ řekl Novinkám a Právu Šebek.

Anketa

Jak často jíte čokoládu?
Skoro každý den
19,4 %
Párkrát do týdne
51,4 %
Čokoládu nejím
29,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1250 čtenářů.

Jiří Dobeš z e-shopu Čokobanka pro server Peníze.cz odhadl, že supermarketové čokolády mohou zdražovat v řádech desítek procent, možná i dvojnásobně. Doposud byly podle něj čokolády z afrických plantáží nereálně levné.

Podle Šebka z Mondelezu se výrobci snaží šetřit díky investicím do automatizace nebo na obalech.

„Nakonec očekáváme, že část spotřebitelů, pokud si chtějí pochutnat na čokoládě a udělat si radost, si místo čokolády vybere například sušenku s čokoládou. V ní je množství čokolády menší než v tabulkové čokoládě, a tudíž dopad vysokých cen komodit není tak výrazný,“ dodal Šebek.

Zlevňování potravin skončilo

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám