Hlavní obsah

Co dělat při vytopení kotle nebo baterie fotovoltaiky

Zatímco například v Jeseníku voda po katastrofických povodních opadla, jinde zůstávají domy pod vodou a na jihu Čech se ještě řeky rozlévají, například Lužnice. Zatopené domácí spotřebiče, především ty energetické, mohou být nebezpečné, upozorňují experti a radí, co dělat. Na čerpadla a vysoušeče lidé zatím čekají.

Foto: Vlastimil Vyplel, ČTK

Zatopená elektrárna Třebovice na Ostravsku

Článek

V případě, že voda zatopí místnost s plynovým kotlem, je důležité postupovat rychle a bezpečně. Hrozí totiž nejen poškození zařízení, ale i nebezpeční úniku plynu či vzniku požáru. Také zatopené tepelné čerpadlo může být nebezpečné.

Vypněte přívod elektřiny do místnosti, kde se kotel nachází, v případě plynového kotle i přívod plynu. U plynových kotlů je třeba zajistit ventilaci ideálně otevřením oken. Pokud došlo k úniku plynu, čerstvý vzduch pomůže snížit jeho koncentraci v místnosti.

V zatopených městech Moravskoslezského kraje se dál rabuje

Krimi

Zavolejte servisního technika nebo havarijní službu a požádejte o kontrolu kotle. Před kontrolou kotel nezapínejte. Poškození nemusí být na první pohled patrné a může představovat nebezpečí pro obyvatele nebo dům.

Pozor na zaplavené baterie

Největší nebezpečí představují zaplavené baterie k fotovoltaice. Do místnosti s baterií, kde je voda, se nesmí vstupovat.

„Když se technologie zatopí, velmi pravděpodobně dojde k jejímu poškození a bude se muset instalovat nová technologie,“ sdělil Novinkám Lukáš Papež, expert na fotovoltaiku společnosti Woltair.

Podle Karla Náprstka z Woltair to hrozí i u tepelného čerpadla. „Jde o technologii, u níž při vytopení dojde k porušení elektroniky. Následovat pak bude muset, bohužel, výměna celého stroje,“ řekl.

Pokud je vytopené zařízení pojištěné, je třeba vše nafotit a zdokumentovat kroky, které jste učinili k zabránění škody.

„Z fotek musí být zřejmé, jak ke škodě došlo, například jak vysoko byla voda,“ řekl Novinkám mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Pokud je to jen trochu možné, doporučuje technologii nechat na místě. Lidé by ji neměli zapínat a měli by vyčkat na příjezd mobilního technika pojišťovny. „Pokud ale zařízení znesnadňuje úklid či zabraňuje minimalizaci vzniku dalších škod, je možné ho samozřejmě umístit jinam,“ dodal Marek.

U dalších zatopených domácích spotřebičů je situace jednodušší.

„Například zatopenou lednici můžete dát jako další odpad před dům na kraj chodníku, ne do vozovky. Později ji odvezou technické služby,“ řekl Novinkám pracovník infolinky města Jeseník, které patří mezi nejvíc postižené.

Pomoc postiženým povodněmi budou vyplácet v hotovosti mobilní týmy

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám