Hlavní obsah

ČNB znovu snižovala sazby, základní už se blíží čtyřem procentům

Základní úroková sazba, od které se odvíjejí úroky u komerčních úvěrů a vkladů, je na nejnižší úrovni od února 2022. Bankovní rada České národní banky (ČNB) totiž ve středu na svém měnovém zasedání rozhodla o snížení sazby o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Článek

Rozhodnutí snížit sazby o čtvrt procentního bodu finanční trhy nikterak nepřekvapilo, neboť s tím počítaly.

„ČNB využila prostoru ke snížení sazeb, který vytvořila letos výrazně nižší inflace. Aktuálně se inflace nachází blízko dvouprocentního cíle a prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se u tohoto cíle neměla inflace pohybovat i v příštím roce. Zároveň ČNB dala najevo, že nehodlá se snižováním sazeb zbytečně pospíchat, zvlášť ve světle negativních inflačních tendencí ve službách,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Další snížení sazeb nahrává zájemcům o koupi bydlení i samotným developerům, protože dojde k většímu rozhýbání poptávky na realitním trhu.

„Z našich dat vidíme postupně rostoucí zájem o nákup bytů, a to jak investičních, tak bytů určených pro dlouhodobé bydlení. Vysoká poptávka však může zkomplikovat situaci na trhu, jelikož mnohonásobně přesahuje nabídku nemovitostí. Už nyní vidíme postupný nárůst cen realit, který bude jistě pokračovat,“ řekl Novinkám Jiří Piluša, finanční ředitel developerské společnosti Neocity.

Se snižováním sazeb ČNB začala loni v prosinci. Tehdy snížila základní úrok ze sedmi procent na 6,75 procenta, poté následovala čtyři snížení o půl procentního bodu. Až začátkem srpna centrální banka v uvolňování měnové politiky polevila, když sazbu snížila – stejně jako nyní – o čtvrt procentního bodu.

ČNB ve středu zároveň ve stejném rozsahu snížila další dvě sazby: lombardní, jež nově činí 5,25 procenta, a diskontní, která je nyní na 3,25 procenta.

Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu je navázáno například penále za nesplácené úvěry.

Zájem o hypotéky roste, sazby klesly pod pět procent

Ekonomika

Výběr článků

Načítám