Hlavní obsah

Čistý zisk skupiny ČSOB v pololetí stoupl o dvě procenta

Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním prvním pololetí stoupl meziročně o dvě procenta na 9,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou vzrostl o 15 procent na 390 miliard korun. Zisky ostatních velkých bank také spíše rostly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Logo ČSOB

Článek

Objem úvěrů ČSOB vzrostl do konce června meziročně o sedm procent na 951 miliard korun. Objem klientských vkladů zůstal na 1,265 bilionu korun. Počet aktivních klientů stoupl meziročně o 71 000.

„Česká ekonomika se po několika náročných letech zotavuje a postupně se snižující úrokové sazby přinášejí další impulzy pro investice. Zvyšuje se aktivita v úvěrové oblasti, a to jak u běžných klientů, tak i u podnikatelů. Vidíme také, že klienti převádějí své prostředky z vkladových produktů na investiční s dlouhodobě vyšším výnosovým potenciálem,“ komentoval výsledky generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek.

Provozní výnosy ČSOB vzrostly o šest procent na 21,9 miliardy korun. Provozní náklady bez bankovních daní se zvýšily o čtyři procenta na 10,6 miliardy korun. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci června 1,4 procenta.

Banky stojí na brzdě. Hypotéky zůstávají drahé i přes kroky ČNB

Ekonomika

Objem úvěrů na bydlení v prvním pololetí narostl meziročně o tři procenta na 528 miliard korun. Objem hypoték uzavřených za prvních šest měsíců roku se meziročně zvedl o 71 procent na 27,8 miliardy korun, a to zejména díky meziročně nižším úrokům hypoték, odložené poptávce a rostoucím cenám nemovitostí. Objem úvěrů pro korporace, firmy a podnikatele se v prvním pololetí zvýšil o 12 procent na 379,8 miliardy korun.

Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring.

ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. KBC hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 925 milionů eur, přes 23 miliard korun, což je meziroční pokles o čtyři procenta.

Česká spořitelna hlásí nárůst čistého zisku o třetinu

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám