Hlavní obsah

Čipovému návrháři Arm málokdo věřil, po roce na burze akcie vzrostly o více než 120 procent

Když loni v září vstupovala britská polovodičová společnost Arm na burzu se startovací cenou 51 dolarů za akcii, jednalo se podle některých analytiků o předražený titul. Rok poté jsou pochybovači vyvedeni z omylu a naopak ti, kdo do Arm investovali, sklízejí velice příjemný zisk. Akcie společnosti od té doby totiž posílily o více než 120 procent.

Článek

Hned první obchodní den akcie Arm skončily výrazně v plusu, a to na ceně 60,75 dolaru za akcii. Mezi analytiky ale převládal spíše skepticismus. „Když se podíváte pod povrch, Arm čelí mnoha výzvám. Ocenění firmy je velice vysoké a její cesta k budoucímu růstu je nejasná, takže je velmi těžké ospravedlnit prémiové ocenění, které jí trh poskytl,“ napsal před rokem pro americký Forbes R. Scott Raynovich, hlavní analytik společnosti Futuriom.

Podobný negativní pohled na ocenění firmy tehdy sdílelo více expertů. V pondělí však cena jedné akcie Arm činila přibližně 138 dolarů (3115 Kč), tedy více než dvojnásobek ceny při loňské zářijové první veřejné nabídce akcií (IPO). Jen od začátku letošního roku akcie vzrostly o 100 procent. Lepší v polovodičovém sektoru byla už jen Nvidia, kterou pohání boom kolem umělé inteligence (AI).

Právě na vlně AI se svezl také Arm, protože mezi jeho zákazníky patří společnosti, které do AI investují. „Firma designuje energeticky efektivní procesory a licence pak prodává svým klientům, mezi které se řadí největší světové firmy – Apple, Nvidia nebo Qualcomm,“ řekl Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Návrhář čipů Arm vstupuje na burzu. Firma byla ohodnocena na 1,24 bilionu

Ekonomika

Zaměření společnosti ještě více přiblížil hlavní ekonom Argos Capital Kryštof Míšek. „Arm je důležitým hráčem v polovodičovém a širším technologickém ekosystému, přestože jeho jméno není veřejnosti tolik známé, jako je tomu v případě AMD nebo Nvidie. Podíl Arm na trhu je přesto výrazný, což při současném AI boomu už něco znamená. V současné době používá 70 procent světové populace produkty založené na platformě Arm a ročně se dodá přibližně 30 miliard čipů založených na platformě Arm,“ řekl Novinkám.

Akcie Arm letos vystřelily nahoru zejména díky tomu, že firma v první polovině roku vykázala mimořádně dobré hospodářské výsledky. Velký skok nastal hned v únoru, kdy společnost zveřejnila výsledky za poslední kvartál minulého roku.

„Arm předvedl něco, co investoři doslova milují. Jasně překonal odhady u zisku, tržeb, zároveň pak zvýšil výhled na další kvartál a celý rok. Den po oznámení výsledků akcie vzrostly o 48 procent a do tří dnů pak celkově téměř o 100 procent,“ připomněl Lajsek.

Korelace s Nvidií

V následujících měsících byly akcie jako na houpačce. Jako určité riziko se jeví skutečnost, že jejich růst nebo propad se odvíjí od toho, jaká je celková nálada investorů v polovodičovém průmyslu, a zejména kolem akcií Nvidie.

„Když se podíváme na vývoj akcií Nvidia v posledním roce, můžeme zde pozorovat vysokou míru korelace s akciemi Arm. Nvidia totiž odebírá skrze licence právě produkty společnosti Arm. Když se tedy daří prvně jmenované firmě, odráží se to pozitivně rovněž na druhé,“ vysvětlil Míšek.

Prodeje „krumpáčů“ dál rostou, avšak pomaleji. Akcie Nvidie proto oslabují

Ekonomika

V současnosti však dobrých zpráv kolem Nvidie moc není. Nedávné hospodářské výsledky i přes silný, byť zpomalující růst tržeb investory příliš nenadchly. A situaci ani nepřidává nervozita trhu ohledně potenciální recese v USA či září jakožto tradičně nejslabší měsíc pro akcie.

Na druhé straně, budou-li masivní investice do AI dál pokračovat, mělo by se dařit i Arm. „Firma plánuje vyvinout čipy pro AI a tyto produkty uvést na trh již v roce 2025, což by mohlo znamenat další významný impuls pro akcie společnosti,“ dodal Míšek.

Airbnb či Snowflake ztratily

Firmy, které v posledních letech vstoupily na burzu, to neměly vůbec jednoduché a mnohým z nich se zdaleka nedaří tak jako Arm, spíše naopak. „Investice do IPO je mnohdy velmi riziková a v mnoha případech se jedná o ztrátové firmy. V aktuálním prostředí vysokých úrokových sazeb jsou tak investoři velmi opatrní,“ podotkl Lajsek.

Závěrem nabídl několik nedávných příkladů IPO. „Jedním z mála povedených IPO v poslední době je sociální síť Reddit, jejíž akcie od března vzrostly o téměř 25 procent. Méně pozitivní je už pohled na ubytovací platformu Airbnb, jejíž akcie od IPO v roce 2020 poklesly o 17 procent. Akcie cloudové společnosti Snowflake za téměř stejnou dobu klesly dokonce o více než 50 procent. Rizikovost IPO pak dokládají akcie seznamovací aplikace Bumble, které se propadly od IPO na začátku roku 2021 o více než 90 procent,“ uzavřel.

Nizozemsko omezí Číně údržbu strojů pro výrobu čipů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám