Hlavní obsah

Čínou hýbe skandál s kontaminovaným kuchyňským olejem

Čínským internetem se šíří obavy ohledně možné kontaminace potravin. Zjistilo se totiž, že palivové cisterny byly použity k přepravě kuchyňského oleje, aniž by před nakládkou byly řádně vyčištěny. Čínská vláda oznámila, že případ prošetří.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Bylo zjištěno, že cisterny používané k přepravě paliva převážejí potravinářské produkty, jako je kuchyňský olej a sirup, a nebyly správně dekontaminovány, napsal britský server BBC s odvoláním na státní deník Beijing News.

Přeprava kuchyňského oleje v kontaminovaných nákladních vozech s pohonnými hmotami byla údajně tak rozšířená, že byla v tomto odvětví považována za „veřejné tajemství“, citovaly noviny jednoho z řidičů.

Skandál s kontaminací cisteren se v posledních dnech stal na čínských sociálních sítích nejpopulárnějším tématem. Na síti Weibo, jež se považuje za „čínský X“, se k tomu vyjádřily desítky tisíc příspěvků, které nasbíraly miliony zhlédnutí.

Mnozí uživatelé vidí paralelu s kauzou sušeného mléka značky Sanlu z roku 2008. Mléko kontaminované melaninem tehdy přiotrávilo až 300 tisíc dětí, přičemž nejméně šest z nich zemřelo.

„Je to mnohem horší než skandál Sanlu, nedá se to vyřešit pouhým prohlášením,“ komentoval na Weibo to jeden z uživatelů.

Přepravovat lze cokoliv čímkoliv

V Číně nejsou cisterny omezeny na žádný konkrétní druh zboží, takže teoreticky mohou přepravovat potravinářské produkty ihned po přepravě ropy, uvedla BBC.

První žaloby už mají soudy na stole. Týkají se několika velkých čínských společností, včetně dceřiné společnosti státní společnosti Sinograin.Ta uvedla, že vyšetřuje, zda byly správně dodržovány předpisy o bezpečnosti potravin, a že okamžitě pozastaví používání všech nákladních vozidel, u kterých se zjistí, že porušila pravidla.

Čínská vláda uvedla, že úředníci pro bezpečnost potravin provedou vyšetřování a hned zveřejní jeho výsledky, přičemž slíbili, že potrestají všechny společnosti a jednotlivce, kteří se podíleli na protiprávním jednání.

V Číně popravili dva lidi kvůli skandálu s jedovatým mlékem

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám