Hlavní obsah

Čína zahájila antidumpingové šetření v dovozu evropského vepřového masa

Čína zahájila antidumpingové šetření dovozu vepřového masa a jeho vedlejších produktů z Evropské unie. Svým zaměřením cílí hlavně na Španělsko, Nizozemsko a Dánsko. Patrně se jedná o odvetný krok, který je reakcí na zvýšení cla pro dovoz čínských elektromobilů do EU, uvedla agentura Reuters.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Prodejce na trhu v Římě drží klobásy vyrobené z vepřového masa

Článek

Vyšetřování, které v pondělí oznámilo čínské ministerstvo obchodu, se zaměří na vepřové maso určené k lidské spotřebě. Jde tedy o čerstvé, studené a mražené celé kusy, ale i o vnitřnosti jako střeva, močové měchýře a žaludky, napsala agentura Reuters.

Důvodem zahájení antidumpingového šetření je stížnost podaná Čínskou asociací chovatelů zvířat ze 6. června, uvedlo ministerstvo. Krok však přichází jen necelý týden potom, co Evropská komise oznámila, že od července navýší cla na dovoz elektromobilů z Číny, u některých značek až do výše 38,1 procenta.

Státem podporované noviny Global Times informovaly, že čínské firmy plánují požádat úřady o antidumpingové vyšetřování některých evropských výrobků z vepřového masa poprvé koncem minulého měsíce. Uvedly to s odvoláním na neidentifikovaného „obchodního insidera“, podotkla Reuters s tím, že 8. června následovala druhá zpráva ve stejném médiu o tom, že úředníci by se měli podívat na dovoz mléčných výrobků do Evropy.

Čínské úřady už dříve naznačily možná odvetná opatření prostřednictvím státních médií a rozhovorů s představiteli průmyslu. Mluvčí EK uvedl, že EU se vyšetřování neobává a plánuje případně intervenovat, aby zajistila, že bude v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Španělsko v reakci na rozhodnutí Pekingu vyzvalo k jednání, aby se vyhnulo clům na vývoz vepřového masa do Číny. Podle celních údajů připadá na EU více než polovina loňského dovezeného vepřového masa do Číny v hodnotě zhruba šest miliard dolarů (138,3 miliardy Kč), z čehož přibližně čtvrtina pocházela jen ze Španělska.

Na druhém a třetím místě se umístily Nizozemsko a Dánsko, které loni vyvezly do Číny vepřové produkty v hodnotě 620 milionů dolarů (14,3 miliardy Kč), respektive 550 milionů dolarů (12,7 miliardy Kč).

EU hrozí Číně clem až 38 procent na dovoz elektromobilů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám