Hlavní obsah

Čína si posvítí na dovoz mléčných výrobků z EU, zaměří se i na Česko

Čína zahájila antisubvenční vyšetřování mléčných výrobků dovážených z Evropské unie, zejména z Irska, upozornila agentura Reuters. Jednou z vyšetřovaných zemí je i Česká republika. Rozhodnutí je nejspíš reakcí na vysoká cla, která Brusel nastavil pro dovoz čínských elektromobilů směřujících do EU.

Foto: Florence Lo, Reuters

Sýrové produkty v mlékárenské části supermarketu v Pekingu

Článek

Vyšetřování, které ve středu oznámilo čínské ministerstvo obchodu, se zaměří na různé druhy sýrů, mléka, smetany a dalších podobných výrobků, uvedla agentura Reuters.

K zahájení vyšetřování došlo ve středu na základě podnětu podaným Čínskou mlékárenskou asociací a Čínskou asociací mlékárenského průmyslu 29. července.

Čína prozkoumá celkem 20 dotačních programů z celého unijního bloku. Speciálně se pak zaměří na tyto země: Českou republiku, Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Finsko, Itálii, Irsko a Rumunsko.

Z uvedených zemí na seznamu je zdaleka největším vývozcem mléčných výrobků do Číny Irsko, které do této asijské země loni prodalo zboží v hodnotě 461 milionů dolarů (10,4 miliardy Kč).

EU v úterý revidovala svůj původní návrh na výši cla pro dovoz elektromobilů vyrobených v Číně. Cla mírně snížila, přesto zůstávají k nevoli Pekingu vysoká.

Brusel zmírnil cla na dovoz Tesly z Číny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám