Hlavní obsah

Čína hrozí EU celní válkou

Peking obvinil Evropskou unii, že se snaží „utlačovat“ čínské firmy. Krátce před chystaným uvalením antidumpingových cel na dovoz čínských elektromobilů do EU tamní vláda uvedla, že podnikne kroky na obranu svých zájmů. Státní média naznačila, že čínská cla mají mířit na automobily a vepřové, napsala agentura Bloomberg.

Foto: BYD

Mezi přední vývozce čínských automobilů patří i značka BYD

Článek

Čínský ministr obchodu Wang Wen-tchao v sobotu na okraj návštěvy podnikatelské delegace ve Španělsku řekl, že Čína chce řešit ekonomické a obchodní napětí pomocí dialogu, aby se vyhnula nekontrolované eskalaci. Dodal, že i lídři Francie, Německa a EU mají podobný zájem.

„Pokud bude EU pokračovat v utlačování čínských společností, Čína podnikne všechny nezbytné kroky, aby hájila jejich legitimní zájmy,“ uvedl v prohlášení.

EU už od podzimu vyšetřuje čínské výrobce elektromobilů s podezřením na nedovolenou státní podporu.

Nejen Maďarsko. Čínské elektromobily by se mohly vyrábět i v Turecku

Ekonomika

Začátkem června by měla Unie podle Bloombergu informovat čínské výrobce, zda se chystá uvalit nová cla a v jaké výši budou. Ke zvýšení cel na čínské elektromobily už přistoupily také USA.

Čína na druhou stranu začala vyšetřovat podezření z dumpingu při dovozu koňaku z EU, opatření míří hlavně na dovozy z Francie. Státní média také naznačila, že odveta může cílit na dovoz evropských automobilů a vepřového masa.

Podle Wanga EU hledá „falešné důvody“ pro vyšetřování nejen čínských výrobců elektromobilů, ale i vlaků, solárních panelů či lékařského vybavení, a tím zvyšuje napětí.

Vyzval EU, aby přestala s protekcionismem a místo toho se snažila o dialog a spolupráci.

Podobně jako Wang mluvil i jeho náměstek při víkendové návštěvě Řecka. Antidumpingové vyšetřování EU podle něj podkopává spravedlivou soutěž, ohrožuje dodavatelské řetězce mezi Čínou a Evropou a jde proti spolupráci v oblasti boje proti změně klimatu.

Čína vrací úder. Posvítí si na dovoz plastů z USA či EU

Ekonomika

USA zvyšují cla na dovoz čínského zboží. U elektromobilů rovnou na 100 procent

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám