Hlavní obsah

Chybí technika i čas. Stavební úřady se obávají digitalizace, přípravy váznou

Nejsme připravení, hlásí zaměstnanci stavebních úřadů napříč republikou před očekávaným startem nového stavebního zákona. Ten má začít platit už 1. července. Jednou z hlavních změn bude digitalizace, díky níž by mělo být možné podávat i vyřizovat žádosti rychleji než nyní. Jenže úředníci si stěžují, že příprava a školení v nových systémech váznou.

Foto: Envato Elements

Nový stavební zákon má začít platit už od 1. července. Ilustrační foto

Článek

„Přechod na digitalizaci stavebních úřadů je nejhůře připraveným a řízeným projektem ve veřejné správě za posledních zhruba 20 let. A to nikoliv vinou měst a obcí, ale nezvládnutím celého procesu ze strany ministerstva pro místní rozvoj,“ řekla Radmila Pokorná, mluvčí Městského úřadu v Novém Boru v Libereckém kraji.

Novinky oslovily stavební úřady ve větších městech i menších obcích napříč republikou. Podobné stížnosti jako z Nového Boru zní prakticky ode všech. Nejvíc jim chybí slibovaná technika v podobě nových výkonných počítačů. Tu část úředníků ještě nedostala.

Digitální systém pro stavební úřady chce ministerstvo vylepšovat za běhu

Ekonomika

„Příslib máme na druhou polovinu června,“ řekl vedoucí Odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Javorníku Radek Mikšík.

Úředníci se mohou s novými digitálními systémy seznamovat od konce května. Tehdy jim ministerstvo poskytlo přístup do jejich zkušebních verzí. Během měsíce se je musí naučit ovládat asi 6800 lidí. Resort proto zvolil cestu online kurzů, kterých se může v jednu chvíli účastnit až dva tisíce osob.

Úředníky brzdí omezený přístup

Pracovníci stavebních úřadů si však stěžují, že na seznámení s novými nástroji dostali málo času a učí se s nimi v době, kdy je zároveň stavebníci zahlcují větším množstvím žádostí. Zkušební systémy navíc podle jejich zkušeností nefungují tak, aby se s nimi dalo plnohodnotně pracovat.

„Sice funguje náhled na webové stránky, kde si něco můžete zkoušet, ale nedostanete se na mapy, do katastrů, k formulářům. Chápu, že je třeba sjednotit systém, je to dobrá myšlenka, ale pokud to nebude funkční v takové kvalitě, na jakou jsme zvyklí díky dosavadnímu systému, je to k ničemu,“ uvedla vedoucí stavebního úřadu v Opavě Haná Vaculová.

Určitě budou startovní obtíže, je to poměrně velká změna
ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Ministerstvo se brání, že přístupy zatím udělit nemůže. „Každý systém umožňuje přistupovat do registrů nebo katastru nemovitostí podle toho, kdo má zákonné zmocnění. A nám se zákonné zmocnění spouští až 1. července. Takže v testu toto nejsme schopni poskytnout,“ sdělil Petr Klán, ředitel odboru digitalizace a informačních systémů na MMR.

Přípravu digitalizace zdržely zásahy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ministerstvu nejprve zrušil výběrové řízení na dodavatele systému, které vyhrála společnost InQool. Když s ní resort uzavřel smlouvu napřímo, zakázal úřad se čtyřměsíčním odkladem její plnění.

Ministerstvo přesto odklad digitalizace opakovaně odmítlo. Naposledy o řádném spuštění ministr Ivan Bartoš (Piráti) ujišťoval stavebníky během oborového setkání na začátku června.

„Určitě budou startovní obtíže, je to poměrně velká změna,“ připustil. Problémy by však podle něj neměly být tak velké, aby stavební řízení zkolabovalo, jak se část trhu obává. „Zákon naběhne v plné síle, tak jak jsme předpokládali,“ dodal Bartoš.

Vláda schválila zákon, který má více než milionu lidí pomoci s bydlením

Domácí

Výběr článků

Načítám