Hlavní obsah

Chcete změnit dodavatele energií? Případného zprostředkovatele si prověřte

Když chce člověk změnit dodavatele energií, může tak učinit buď sám, nebo za pomoci zprostředkovatele. Vzhledem k řadě podvodníků, kteří v této oblasti nyní působí, je ale lépe si jej předem prověřit. Například ve specializovaném registru Energetického regulačního úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

K výkonu svého povolání totiž zprostředkovatel musí získat oprávnění. To se uděluje při splnění mnoha podmínek, jako jsou například bezúhonnost, středoškolské vzdělání a nejméně pět let práce v oblasti výroby nebo obchodu s energiemi.

Po udělení oprávnění je dalším krokem k výkonu činnosti zápis do již zmíněného registru zprostředkovatelů. Je na adrese https://eru.gov.cz/registr-zprostredkovatelu.

S ověřeným zprostředkovatelem pak spotřebitel uzavírá smlouvu o zprostředkování, jejímž předmětem je uzavření smlouvy s dodavatelem energií. „Její součástí bývá zpravidla plná moc k tomu, aby za vás našel dodavatele a uzavřel s ním smlouvu o dodávkách energií,“ uvedla ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Počet stížností na energošmejdy se oproti loňsku zdvojnásobil

Ekonomika

Platnost plné moci bývá až rok, ale odvolat ji lze i dříve. Jakmile ji zprostředkovatel má, může i bez vašeho vědomí uzavírat smlouvy, a to i na mnoho let dopředu. „Proto doporučujeme případné zprostředkovatelské smlouvy uzavírat s vyloučením přímého zastoupení na základě plné moci,“ řekla Eduarda Hekšová.

Pokud totiž zprostředkovatel nemá plnou moc, potřebuje k uzavření smlouvy vždy souhlas a podpis spotřebitele. Výhodnost celé smlouvy si tak lze ověřit ještě před jejím uzavřením.

Se zprostředkováním často bývá spojena i odměna zprostředkovateli, na které by se měly obě strany domluvit. Vhodné je zkontrolovat si předem její výši a okamžik splatnosti.

Vláda schválila zálohování PET lahví a plechovek i poplatky za letáky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám