Hlavní obsah

ČEZ odkoupil obří solární projekt v Ralsku

Ralsko

Největší fotovoltaická elektrárna v Česku vyroste v Ralsku. Energetická společnost ČEZ podle obchodního rejstříku koupila prostřednictvím firmy ČEZ PV & Wind koncem srpna společnost 3L real podnikatele Richarda Hávy, která tam plánovala postavit elektrárnu o výkonu asi 70 megawattů.

Foto: ČEZ

Fotovoltaická elektrárna ČEZ v Ralsku

Článek

Dosud největší elektrárnu vlastní ČEZ rovněž v Ralsku a Mimoni, kde je celková instalovaná kapacita kolem 56 megawattů.

Nová elektrárna má stát kolem čtyřiceti milionů eur (přes miliardu korun) a má schválenou dotaci z Modernizačního fondu EU ve výši 204 milionů korun.

Na elektrárnu je podle dobře informovaného zdroje Novinek už vybraný dodavatel, má jím být česká firma Solek podnikatele Zdeňka Sobotky, která je známa především solárními projekty v Chile.

Nad vinicemi a sady vyrostou soláry. Čeká se jen na vyhlášku

Ekonomika

Podle ČEZ se začne stavět již brzo. „V oblasti Ralska v Libereckém kraji plánuje ČEZ vybudovat fotovoltaický park o celkovém instalovaném výkonu přes 70 megawattů. Výstavba by měla začít na přelomu letošního a příštího roku. V současné chvíli probíhají běžné kroky související s přípravou výstavby. Sdělovat jakékoliv další termíny a podrobnosti by bylo předčasné,“ řekla Novinkám tisková mluvčí ČEZ Barbora Peterová.

Podle zdroje Novinek by elektrárna měla být dokončena do konce roku 2025 a zhotovitelem by měla být společnost Solek Czech Services. Pro firmu, která před časem oznámila návrat svých byznysových aktivit do Česka, by to byla reference pro další potenciální projekty v oblasti obnovitelných zdrojů na českém trhu.

Solek má více než desetileté zkušenosti se stavbou a provozem elektráren v zahraničí, zejména v Chile, kde postavil stovky megawattů fotovoltaických elektráren. K tomuto projektu se ale vyjádřit nechtěl. „Omlouvám se, ale nemohu a nechci sdělovat jakékoliv podrobnosti o našich obchodních partnerech ani plánovaných aktivitách,“ uvedl šéf firmy Solek Zdeněk Sobotka.

Projekt fotovoltaiky Ralsko bude podle informací od zdroje realizován jako dodávka elektrárny na klíč od návrhu a výstavby až po uvedení do provozu, jak je běžné u velkých projektů fotovoltaických elektráren po celém světě.

Chystá se ještě větší projekt

Titul největší fotovoltaické elektrárny by mohl už za několik let putovat do Moravskoslezského kraje. U obce Jakartovice na Opavsku ji plánuje postavit firma P&BQI Energy.

Výkon fotovoltaiky má podle firmy dosáhnout 240 megawattů, tedy více než trojnásobku té v Ralsku. Stavět by se mělo začít za tři roky a elektrárna má být hotová asi o dva roky později. Projekt rovněž počítá s obří baterií o kapacitě 130 megawatthodin.

Největším hráčem v oblasti obnovitelných zdrojů ale zůstane ČEZ, který do roku 2030 plánuje v obnovitelných zdrojích dosáhnout celkového instalovaného výkonu šest gigawattů, především ve fotovoltaice.

Solek v současné době dokončuje v Chile svůj zatím největší projekt, solární elektrárnu v lokalitě Leyda asi 90 kilometrů od hlavního města Santiago de Chile. Elektrárna s výkonem přes 95 megawattů by měla být uvedena do provozu do konce letošního roku.

Čech v Chile vyrobí proud pro desetitisíce domácností

Ekonomika

Výběr článků

Načítám