Hlavní obsah

Cesty vlakem zdraží

Od poloviny prosince opět stoupnou ceny jízdenek na železnici, ačkoli o něco méně než v předchozích letech. Umožní to cenový výměr ministerstva financí k tarifu jednotného jízdného na železnici OneTicket, který stanovil navýšení meziročně takřka o pět procent. Toto zvýšení stejně jako v posledních letech i letos promítnou do svého základního jízdného České dráhy.

Foto: České dráhy

Souprava ComfortJet od ČD

Článek

„Výměr, kterým se mění seznam zboží s regulovanými cenami, nabývá účinnosti 15. prosince. Vychází se z ukazatele stanoveného Českým statistickým úřadem a navýšení jízdného tedy bude o 4,9 procenta oproti letošním cenám,“ potvrdila Novinkám Radka Nastoupilová, mluvčí státního podniku Cendis. Právě ten systém jednotného tarifu na železnici provozuje.

Národní dopravce České dráhy v předchozích letech vždy přesně promítal zdražení tarifu do svého základního jízdného. Loni šlo o 9,5procentní nárůst a v roce 2022 podražily jízdenky kvůli vysoké inflaci dokonce o 15 procent. Letos to bude tedy o necelých pět procent.

Strojvedoucí po nehodě vlaků v Praze byl tak namol, že policie čekala, až vystřízliví

Krimi

„Změny v kilometrickém tarifu ČD odpovídají inflační úpravě u Systému jednotného tarifu a jízdenek OneTicket,“ potvrdil Novinkám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Nejlevnější možná jízdenka tak podle cenového věstníku v prosinci zdraží o korunu na 19 korun. U stokilometrové vzdálenosti se už cena zvýší o desetikorunu na 216 korun.

Ceny na železnici jsou regulované, protože plná konkurence funguje jen na trati mezi Prahou a Ostravou.

Soukromý dopravce RegioJet, který provozuje žluté vlaky, slibuje, že nezdraží. „Nebudeme zvyšovat ceny vlakových jízdenek, protože se nezvyšují ceny energií a ani jiné vstupní náklady,“ řekla Novinkám mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Na železnici obdobně jako třeba u letenek platí to, že levnější jízdné lze pořídit s větším předstihem a u méně vytížených spojů.

Dálniční známka od ledna znovu zdraží

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám