Hlavní obsah

Český polovodičový trh se do roku 2029 zvýší o polovinu

Český trh s polovodiči se do roku 2029 zvýší o polovinu na 75 miliard korun. Nejvíce polovodičů spotřebuje automobilový průmysl a sektor dopravy. Domácí produkce pokryje menší část spotřeby, přestože by se produkce polovodičových komponent v ČR měla proti roku 2022 ztrojnásobit. V současnosti dokáže uspokojit asi 16 procent tuzemské poptávky. Uvádí to Národní polovodičová strategie, kterou ve čtvrtek schválila vláda.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Jedním z klíčových argumentů pro rozvoj polovodičových technologií je podle strategie zajištění větší nezávislosti a snížení rizika spojeného s geografickým rozmístěním výrobních závodů.

V dnešní době se většina výrobních závodů nachází v jihovýchodní Asii, zejména na Tchaj-wanu. Ten je ale pod neustálým tlakem ze strany Číny, která způsobuje i pnutí v Jihočínském moři, jedné z hlavních tepen celosvětového obchodu. Možný konflikt v této oblasti by měl dalekosáhlé důsledky na světovou ekonomiku. Proto je vhodné posilovat strategickou autonomii Evropské unie, potažmo Česka, uvádí materiál.

Právě ztrojnásobení produkce polovodičového sektoru v České republice do roku 2029 je hlavním cílem strategie. K dalším cílům patří zvýšení počtu pracovníků v odvětví na 9000 lidí nebo zvýšení podílu polovodičových technologií na exportu České republiky o 200 procent.

Od křemíku po hotový čip, Onsemi v Rožnově zamezí prodlevám s dodávkami

Ekonomika

Ke splnění strategických cílů má přispět pět oblastí. První je zavedení evropského aktu o čipech a zřízení národního kompetenčního centra, které by mělo sloužit jako vstupní bod do evropského ekosystému podpory výzkumu, vývoje a inovací v polovodičovém sektoru.

Druhá strategická oblast je zaměřena na podporu exportu, třetí na podporu výzkumu a vývoje, čtvrtá na zvýšení počtu talentů v polovodičovém sektoru v Česku a pátá na podporu podnikání v polovodičovém sektoru.

Podle datového ředitele technologické skupiny Creative Dock Adama Hanky je produkce polovodičů strategické odvětví pro budoucnost českého i evropského průmyslu.

„Z celosvětové produkce polovodičů má EU momentálně podíl asi deset procent a Evropská komise si dala za cíl zvýšit tento podíl do roku 2030 na dvojnásobek. Strategické investice by měly pomoci v Česku vybudovat kapacity, které nám umožní se na tomto rozvoji podílet. Pro nás jsou klíčové hlavně investice do výzkumu a vývoje, nesmíme ale zapomínat ani na vzdělávání pracovníků v této oblasti a přilákání talentů ze zahraničí,“ řekl.

V České republice se v současnosti nachází dva závody na výrobu polovodičových komponent, které jsou vlastněné zahraničními společnostmi. Jeden menší je v Praze a větší ve Zlínském kraji. Výroba se zaměřuje na analogové integrované obvody a diskrétní polovodiče, naopak se v tuzemsku neprodukují paměti, logické integrované obvody a mikrointegrované obvody. U mikrointegrovaných obvodů a logických integrovaných obvodů je ale český průmysl schopen vytvořit jejich design.

Intel o dva roky odložil stavbu továren na čipy v Německu a Polsku

Ekonomika
Související témata:
Polovodičový průmysl

Výběr článků

Načítám