Hlavní obsah

Česko se na světovém žebříčku bezpečnosti potravin umístilo těsně před Polskem

Na světovém žebříčku bezpečnosti potravin, sestaveným výzkumníky spjatými s renomovaným časopisem The Economist, se Česko ocitlo na 23. příčce, nejvýše z postkomunistických zemí. Žebříček 107 zemí s přehledem vedou USA a Norsko s více než 86 body, zatímco české potraviny ze 100 možných bodů získaly 72,2. Kongo na poslední příčce má necelých 21 bodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z okolních zemí Německo se skórem 81,7 bodu zaujalo dvanáctou příčku a Rakousko je na patnáctém místě s 80,1 bodu. Polsko (69,9 bodu) obsadilo 27. příčku, těsně před Maďarskem a o deset míst před sedmatřicátým Slovenskem (63,2 bodu), které přeskočilo i Rumunsko na 33. příčce.

Polská média i diplomacie výsledek přivítaly jako úspěch. "Podle výsledků jsou naše potraviny lepší než u všech východních sousedů a rozhodně překračují světový průměr (53,5 bodu)," zdůraznil server gazeta.pl a podotkl, že v regionu jsou jen Češi hodnoceni lépe. Připomněl také, že loni bylo Polsko na 24. příčce, ale letošní průzkum zahrnul i dva nové státy, Singapur a Irsko, čili fakticky Polsko kleslo jen o jednu příčku.

Dovoz z Polska vzrostl čtyřnásobně

Polské velvyslanectví v Praze v souvislosti se spory o bezpečnost polských potravin upozornilo, že podle hodnotitelů zaostalo Polsko za Českem jen o jediný bod. "Vyplývá to z pozitivních změn v polském systému kontroly potravin, jež výzkumníci ocenili zvýšením polského skóre o 6,9 bodů oproti minulému roku," upozornil diplomat Wojciech Bełch a dodal, že z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin bylo Česko i Polsko hodnoceny naprosto stejně. "Jediným nedostatkem polského potravinářského sektoru, na které šetření poukázalo, jsou nízké veřejné výdaje na výzkum a vývoj v zemědělském sektoru," dodal.

Polské velvyslanectví v Praze v souvislosti se spory o bezpečnost polských potravin upozornilo, že podle hodnotitelů zaostalo Polsko za Českem jen o jediný bod. "Vyplývá to z pozitivních změn v polském systému kontroly potravin, jež výzkumníci ocenili zvýšením polského skóre o 6,9 bodů oproti minulému roku," upozornil diplomat Wojciech Bełch a dodal, že z hlediska zdravotní nezávadnosti potravin bylo Česko i Polsko hodnoceny naprosto stejně. "Jediným nedostatkem polského potravinářského sektoru, na které šetření poukázalo, jsou nízké veřejné výdaje na výzkum a vývoj v zemědělském sektoru," dodal.

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně. Letos se však růst dovozu zastavil, zřejmě i v důsledku afér okolo výskytu technické soli či nedovolených antibiotik v polských potravinách. Ale nadpoloviční většina nevyhovujících potravin, evidovaných na serveru Potravinynapranyri.cz, pochází od českých výrobců.

Global Food Security Index byl poprvé zveřejněn loni, letos zahrnoval již 27 kritérií, včetně korupce v politice. Hodnocení vypracovává výzkumná firma Economist Intelligence Unit na zakázku koncernu Du Pont, výrobce prostředků na ochranu rostlin.

Výběr článků

Načítám