Hlavní obsah

Česko plní jen jedno z kritérií pro zavedení eura, uvedla Evropská komise

Česká republika plní pouze jedno ze čtyř kritérií nutných pro vstup do eurozóny a zavedení eura. Ve své Konvergenční zprávě 2024 to ve středu uvedla Evropská komise (EK). Česko plní kritérium konvergence dlouhodobých úrokových sazeb, naopak neplní kritéria cenové stability, zdravých veřejných financí a stability směnného kurzu. Komise očekává, že kritérium zdravých veřejných financí Česko plnit začne.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Komise posuzovala šest členských zemí Evropské unie, které dosud neplatí eurem, ale zavázaly se, že euro jednou zavedou. Vedle Česka je to Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko. Ani jedna z těchto zemí nesplňuje všechna kritéria, Polsko a Maďarsko pak ani jedno z nich.

Před vstupem do eurozóny musejí kandidátské země vstoupit do mechanismu směnných kurzů ERM-2, kde je nyní ze šesti hodnocených zemí jen Bulharsko.

Dánsko, které je rovněž členem EU, ale eurem neplatí, Komise nehodnotila. Země si totiž z těchto takzvaných maastrichtských kritérií vyjednala trvalou výjimku, takže euro nemusí přijmout nikdy.

Euro v Česku ještě není u ledu. Koaliční strany se o něj přou

Ekonomika

K zavedení společné evropské měny se Česko zavázalo při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Vláda Petra Fialy (ODS), stejně jako předchozí kabinety, ale nemá přijetí eura ve svém programu. Například Slováci přitom eurem platí už patnáct let, u nás po jeho zavedení volají hlavně firmy.

Koaliční strany se nyní přou o to, zda rozhodnutí o přijetí eura opět odložit a nechat to na další vládu, která vzejde ze sněmovních voleb příští rok. Zatímco ODS a TOP 09 v podstatě jakékoliv plány na zavedení jednotné evropské měny odmítají, STAN a Piráti by rádi přišli aspoň s časovým harmonogramem přípravy vstupu do eurozóny.

Vláda v února vyzvala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) a Legislativní radu vlády, aby do konce října vyhodnotily hospodářské a právní dopady zapojení do mechanismu ERM II, který je označován za čekárnu pro euro, a samotného zavedení společné evropské měny. K hodnocení připravenosti Česka na euro se kabinet vrátí v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pavel opět tne do živého: Vyzval k přijetí eura

Domácí

Výběr článků

Načítám