Hlavní obsah

Česko je pro nás kriticky důležitým ekonomickým partnerem, říká jihokorejský ministr průmyslu

Česko je pro Jižní Koreu klíčovým strategickým partnerem a dostavba jaderné elektrárny Dukovany korejskou KHNP bude zlomem, který přiláká další investory z této východoasijské země. Pomůže také další expanzi korejských firem, z čehož budou profitovat i české společnosti. V rozhovoru pro Novinky to uvedl jihokorejský ministr obchodu, průmyslu a energetiky An Dok-kun.

Foto: Právo

Jihokorejský ministr obchodu, průmyslu a energetiky An Dok-kun

Článek

Vliv korejských firem na českou ekonomiku za dvacet let dramaticky vzrostl. Jižní Korea už teď patří mezi největší zahraničním investory v Česku a s projektem dostavby jaderné elektrárny Dukovany její význam ještě poroste. Jak důležité je ale Česko pro Koreu a korejské firmy?

Velmi důležité. Mnoho korejských společností se snaží oslovit země takzvaného Visegrádu. Polsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko jsou přitom už nyní jedním z hlavních ekonomických partnerů pro korejský průmyslový sektor. A díky této nové iniciativě energetické spolupráce, tedy dostavbě Dukovan, se nesmírně zvýšil význam českého, zejména průmyslového sektoru.

Jižní Korea je odhodlaná postavit nové jaderné reaktory v Dukovanech, říká tamní prezident

Svět

Snažíme se totiž rozvíjet průmyslový ekosystém společně s českým, respektive high-tech průmyslovým sektorem, který vyžaduje hodně elektřiny. Pro tuto investici je tedy kriticky důležitá stabilní a bezpečná energetická infrastruktura. A ekonomický vztah.

Takže si myslím, že mezi všemi evropskými zeměmi se nyní Česko stane jednou z nejdůležitějších ekonomických partnerských zemí pro korejský průmyslový sektor.

Co posílení vzájemných vztahů, které nyní podtrhla návštěva prezidenta Jun Sok-jola, členů korejské vlády včetně vás a šéfů největších korejských firem v Praze, konkrétně přinese?

Stejně jako mnoho jiných zemí nemůžeme od nás z Koreje přivézt všechen potřebný materiál a produkty na evropský trh. Na rozdíl od Japonska nebo Číny jsme malou zemí, jako Česko. Proto jako ministr průmyslu, obchodu a energetiky povzbuzuji naše společnosti, aby šly ven a oslovily partnerskou zemi a společně budovaly zmíněný průmyslový ekosystém.

Tato návštěva poskytne našim společnostem další, velmi důležitý nový impuls k přehodnocení obchodních strategií.

Česká republika je již známa silnou výrobní základnou s dlouhou historií. To byl pro korejské společnosti jeden z hlavních důvodů, proč k vám začaly přicházet. Dalším je velmi stabilní energetická infrastruktura. Například sektor elektrických vozidel, a konkrétně společnost Hyundai, se snaží expandovat. Také výroba baterií nebo pokročilý výrobní sektor potřebují stabilní energetickou infrastrukturu.

Tentokrát spolupráce mezi našimi zeměmi na projektu Dukovan není jen o tom, že Korea pošle jaderné zařízení do Česka. Ve skutečnosti postaví velmi důležité základy pro budování našeho průmyslového ekosystému pro budoucnost. V tomto smyslu je tedy Česko pro Koreu kriticky důležitým ekonomickým partnerem.

Dostavba Dukovan je prvním projektem korejské firmy KHNP v Evropě. Je to tedy v jistém smyslu referenční projekt. Jak je toto důležité?

Klíčové je to, co jsem už řekl. Pokud Hyundai rozšíří svou továrnu na elektromobily, nebo když se například bateriový průmysl snaží učinit další investiční rozhodnutí, stabilní elektrická infrastruktura je kriticky důležitá. Pravděpodobně důvodem, proč některé naše firmy váhají s Maďarskem nebo Polskem nebo jinou sousední zemí, je energetická infrastruktura.

Fiala: České firmy mohou získat při dostavbě Dukovan zakázky až za 240 miliard. Nesmějí to ale brát za jistotu

Ekonomika

Jaderná elektrárna a stabilnější dodávka elektřiny bude mít přímý vliv na tento druh vztahu. Kromě toho během výstavby vybudujeme úzké průmyslové partnerství. Je to velká příležitost pro české firmy.

Mezi korejskými a českými firmami se už podepisují memoranda o spolupráci.

Ano, mnoho společností už navázalo takový vztah. Více než sto korejských společností už u vás zaměstnalo odhadem přes deset tisíc pracovníků.

Máte po vyhlášení výhry KHNP v soutěži pro Dukovany již nějakou pozitivní odezvu z jiných evropských zemí?

Ano. V dnešní době se mnoho zemí snaží zvrátit svou energetickou politiku nebo ji přinejmenším upravit. Snaží se tedy zvýšit jadernou kapacitu pro svůj energetický mix kvůli výraznému nárůstu poptávky po elektřině. V dnešní době je to i kvůli umělé inteligenci nebo high-tech průmyslu. Státy se proto snaží najít způsob, jak zvýšit jadernou kapacitu. A mnoho zemí nás oslovuje.

Společně i s Českem můžeme oslovovat a nacházet příležitosti v mnoha zemích světa.

Budování úzkého partnerství s USA a nyní i s Českem ale myslíme velmi vážně. Takže v zásadě se snažíme udělat to, že se společně snažíme vybudovat silné jádro, ekosystém. A pokud to bude možné, pak pravděpodobně můžeme oslovit tyto nové trhy v Evropě nebo na Středním východě i jinde.

Využívá Jižní Korea situace, že ruské a čínské společnosti jsou teď z bezpečnostních důvodů v řadě oblastí mimo hru?

Nemůžeme tyto země vyloučit. Energetický sektor však v dnešní době více než kterákoli jiná oblast klade důraz na ekonomickou bezpečnost. Mnoho zemí se tedy pravděpodobně pokusí tento druh prvku zohlednit ve svých politických úvahách.

V takovém případě, když se budou snažit najít důvěryhodného partnera, myslím si, že partnerství mezi USA, Koreou a Českem bude pravděpodobně hrát důležitou roli. Pokud ostatní země zjistí, že toto partnerství je dobré a kandidátem pro jejich energetickou politiku, pak by to bylo skvělé.

Je tady ale problém mezi KHNP a americkým Westinghousem, který zpochybňuje oprávnění korejské firmy používat její technologii. Dokonce proti KHNP vede arbitráž, která se může táhnout i roky. Neohrozí to podepsání smlouvy mezi KHNP a ČEZ o Dukovanech?

Jistě, spor se může vléct. Jak jsem ale zmínil, řešením rostoucí globální potřeby je jaderná energie a společné partnerství mezi těmito zeměmi, zejména mezi Koreou a USA, je velmi důležité. Máme silnou dohodu a společném porozumění s USA na vládní úrovni.

Ale na firemní úrovni je pravda, že původní technologie naší elektrárny pocházejí z Westinghousu. Je to však opravdu hodně dávno a KHNP na základě těchto základních technologií tyto technologie neustále modernizuje a renovuje.

U Westinghousu jde o problém duševního vlastnictví a o velikost kompenzací.

Jde o právní problém, zda KHNP má zákonné právo vyvézt tento aktualizovaný model bez jakékoli sankce od původního držitele technologie, společnosti Westinghouse. Myslím si, že tato původní technologie je opravdu zastaralá, je to dávná historie. Původní licenční smlouva nemůže blokovat export této technologie k vám.

Westinghouse to ale vnímá jinak…

Ano, a proto to nyní žalují u soudu. Ale jak víte, dokud soudce nevynese konečné rozhodnutí, právníci na obou stranách tvrdí své. Pevně ale věříme, že tento problém bude vyřešen. Obě vlády, korejská a americká, se snaží povzbudit tyto společnosti, aby přišly s nějakým konstruktivním kompromisem k vyřešení situace.

Pokud se to přesto nepodaří, skutečně to neohrozí podepsání smlouvy o Dukovanech? Mělo by k tomu dojít do konce března…

Myslím si, že ne. Byl jsem informován, že v průběhu nabídkového řízení byl tento problém poněkud zveličen a následně zesílen. Ale situace je taková, jak jsem vysvětlil. Je to velmi jednoduché. Jde v podstatě o problém duševního vlastnictví a o to, na jak velkých finančních kompenzacích se tyto dvě společnosti dohodnou.

Westinghouse nyní využívá všechny právní taktiky a pravděpodobně s tím neskončí, dokud se nespokojí s nějakou obchodní dohodou.

Může kompenzace spočívat i v tom, že se Westinghouse zapojí do projektu Dukovan?

Samozřejmě. Konstruktivnějším uspořádáním by byla nějaká forma společného partnerství. Můžeme to udělat sami, ale z hlediska některých technologií si to lze představit.

Nejsem inženýr. Ale jsem si docela jistý, že tyto společnosti musí mít svou vlastní konkurenční výhodu. A KHNP chce zmobilizovat a zajistit nejlepší možné vybavení a komponenty pro celý projekt, z Koreje, z Česka i odjinud a přijít s nejlepším uspořádáním pro elektrárnu. Spolupráce by měla nahradit soudní spory.

Korejský prezident přiveze giganty. Samsung chce postavit továrnu na baterie, Hyundai plánuje expanzi

Ekonomika

Navzdory konkurenci a sporům je prostor pro takovéto strategické partnerství?

Nejedná se o neobvyklé situace. V průmyslovém sektoru si firmy konkurují, někdy spolupracují.

Vidím, že používáte iPhone. Korejský Samsung a americký Apple sice spolu energicky bojují o zákazníka, ale iPhone ve skutečnosti používá velké množství polovodičů od Samsungu. Také teď mohou vést nějaký soudní spor. Ale v případě, že dokážou nacházet kompromisy, mohou ukázat pěkný model spolupráce.

Doufejme, že budoucí projekt Dukovan bude postaven na podobném partnerství Koreje, USA a Česka. A společně s Českem pak můžeme oslovovat a nacházet příležitosti v mnoha zemích světa.

Které jiné oblasti vedle energetiky jsou z hlediska spolupráce českých a korejských firem perspektivní? Hovoří se třeba o obranném a také železničním sektoru.

Je jich hodně, ale záleží na tom, kdy se budou společné projekty realizovat. Každopádně našeho prezidenta do Prahy doprovodili prakticky všichni generální ředitelé nejvýznamnějších korejských společností. A ti vidí, jaká je teď v Česku situace a prozkoumávají nové příležitosti, o kterých pak budou dál diskutovat.

Bude otázkou času, kdo bude první, a například korejský bateriový průmysl Česko vážně zvažuje.

Tato návštěva poskytne našim společnostem další, velmi důležitý nový impuls k přehodnocení obchodních strategií. Opakovaně zdůrazňuji, že naše společnost musí oslovit průmyslového partnera. A musí zvýšit své investice. Takže v zásadě bude otázkou času, kdo z nich bude první, a například korejský bateriový průmysl Česko vážně zvažuje.

Sice trochu zdržují své investiční plány, na domácím trhu, ale i globálně, ale všichni víme, že elektrická vozidla jsou tak trochu předurčený osud. Míříme tím směrem. Takže je to jen otázka času. Pokud to nebude letos, může to být příští rok nebo o dva roky později.

Stát zveřejnil dvě studie ke stavbě gigafactory na Karvinsku. Odpůrci obě zpochybňují

Domácí

Tedy to není jen ukázka okamžité obchodní příležitosti?

Ne, není. Snažíme se vybudovat dlouhodobý vztah, a to i rozvíjením aktivit v oblasti výzkumu a vývoje a prohlubováním spolupráce ve vzdělávání. Tento druh průmyslové kooperace se bude postupně upevňovat. Pak bude do Česka přicházet čím dál více korejských firem.

Naše společnosti se pokoušejí investovat nejen u vás, ale v celé Evropě nebo na trzích střední Asie a Blízkého východu. Věřím, že Česko se stane velmi důležitým odrazovým můstkem k tomu, abychom se do těchto regionů dostali. Rozhodnutí o investicích mohou nějakou dobu trvat, ale zajisté k nim dojde.

Zmínil jste, že automobilka Hyundai hodlá v Česku expandovat…

Ano, má v plánu rozšířit svůj projekt v Nošovicích. Jedná se o jeden z největších korejských výrobních závodů v celém regionu. A oni to rozšíří.

A co korejské plány na gigafactory a výrobu baterií na severní Moravě?

Korejské společnosti, které zatím nemůžu jmenovat, se tím vážně zabývají. Nedávno jsme byli informováni, že místní komunita vznesla mnoho námitek. Věříme ale, že se to nějak vyřeší, protože máme na severní Moravě jednoho z největších výrobců elektromobilů.

Pokud to česká vláda nebude schopna rychle vyřešit, může se tato investice přesunout jinam, třeba do Polska?

Nemůžeme donutit společnost, aby šla na nějaké konkrétní místo, ale pevně doufáme, že Česko je dobrým kandidátem a že to vaše vláda pomůže vyřešit.

Samsung, LG či Hyundai se snaží být velmi opatrní a věnovat čas začlenění místních požadavků, aby jejich investice byly úspěšné.

Chápeme samozřejmě, že jde o určité procesy v demokratické zemi. Samsung, LG či Hyundai mají mnoho takových zkušeností na globálních trzích, ale snaží se být velmi opatrní a věnovat čas začlenění všech těchto místních požadavků, aby jejich investiční projekty byly úspěšné.

Která odvětví jsou nyní pro Jižní Koreu ta nejdůležitější?

Právě teď je to polovodičový průmysl. Tvoří největší podíl naší výroby a exportu.

Ale jednou z hlavních výhod korejského průmyslu je velmi rozsáhlý seznam výrobních odvětví, od automobilového průmyslu, dokonce i loďařského a bateriového průmyslu až po textilní průmysl. To je rozdíl například proti Tchaj-wanu, který se zaměřuje hlavně na polovodičový průmysl.

Foto: HMMC Nošovice

Výroba v nošovickém závodě Hyundai

Nyní kvůli novému vývoji umělé inteligence nikdy nevíte, jaký druh průmyslové technologie bude sloučen dohromady. A pak vznikne nový průmysl, který se objeví jako nový lídr pro budoucnost. Korea se na rozvoj nových odvětví soustřeďuje. V tomto smyslu doufáme, že Česko, které má tradičně velmi silné výrobní zkušenosti a kapacity, je opravdu dobrým partnerem pro rozvíjení technologií.

Takže jde také o technologickou spolupráci?

Ano, to navrhujeme vašemu ministrovi průmyslu a obchodu. Není to jen o investicích do výrobních podniků společností, jako jsou Samsung nebo Hyundai. Jak už jsem říkal, snažíme se společně budovat průmyslový ekosystém, abychom zvyšovali naši technologickou úroveň a naši konkurenceschopnost.

Ve většině průmyslových politik jsou Česko a Korea v podobné situaci. Máme obrovský prostor pro spolupráci, například i ve využívání technologií umělé inteligence ke zvýšení produktivity výroby.

Jak víte, Korejci mají Česko jako jednu z nejoblíbenějších zemí, a týká se to nejenom milovníků slavného dramatu Milenci v Praze. Doufáme, že naše přátelství potrvá a že se od vás budeme také učit.

Jaké české firmy mohou být podle vás úspěšné?

Například v jaderném projektu Dukovan může plzeňská společnost Doosan Škoda poskytnout základní prvek, turbínu.

Naše společnosti budou schopny vyhledat českou firmu, jež pro ně nahradí produkty z jiných zemí, jako je Čína.

Až budeme mít za sebou více společného, tak určitě odkryjeme další velké příležitosti a potenciál českých firem. Naše společnosti budou schopny vyhledat místní firmu, jež pro ně nahradí produkty z jiných zemí, jako je Čína nebo další. A pak pravděpodobně dokážeme společně vybudovat ekosystém tohoto odvětví a oslovit další země.

Jelikož jste součástí Evropské unie, nemůžeme mít zcela bilaterální vztah, ale přicházíme s novým plánem, takzvaným TIPF (Trade and Investment Promotion Platform). V podstatě je to platforma, ve které se obě vlády, korejská a česká, pokusily pomoci našim společnostem.

Jak název napovídá, jedná se o rámec podpory obchodních investic. Takže se snažíme zjistit, jaké společnosti se pokoušejí investovat, jaké mají případně problémy a jak můžeme ty problémy vyřešit, abychom urychlili a usnadnili jejich obchod a investice.

An Dok-kun

Vede jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky od letošního ledna.

Vystudoval ekonomii na Soulské státní univerzitě, má i doktorát z Michiganské univerzity v USA.

Před nástupem do úřadu působil nejprve v akademické sféře a potom jako poradce na ministerstvech zahraničních věcí a obchodu a průmyslu.

Výběr článků

Načítám