Článek
„Vzhledem k rozšířenosti výroby goudy a zejména eidamu v Česku jsou na stole námitky i od českých mlékařů. Jedná se o historicky první české námitky v oblasti označení původu potravin, které podle mého názoru mají solidní šanci na úspěch,“ uvedl evropský poslanec Jan Březina.
Podle něj „by bylo žádoucí“, aby se Češi dohodli s ostatními na společném postupu a tím zvýšili šanci na úspěšný výsledek. Lhůta k podávání námitek u obou žádostí vyprší za měsíc. Pro české výrobce to má význam: eidam je nejrozšířenější druh sýra, který se u nás vyrábí.
Už v roce 1986 unijní soud rozhodl, že eidam je druhové označení, které se používá obecně a nemůže si jej uzurpovat jen jedna země. Nizozemci proto chtějí, aby chráněným zeměpisným označením byly „Holandský Eidam“ (Edam Holland) a „Holandská Gouda“. Znamená to, že další výrobci budou moci dále říkat svým sýrům eidam či gouda.