Hlavní obsah

Česko čeká výrazný nárůst počtu seniorů nad 85 let. Nebude, kdo by se o ně staral

Česko čeká výrazný nárůst počtu seniorů starších 85 let. Podle odborníků to může vést k tomu, že se o ně nebude mít kdo starat, případně k odchodu pečujících rodinných příslušníků z trhu práce. Je podle nich potřeba, aby se stát zaměřil na zlepšení zdravotního stavu obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V rámci skupiny obyvatel starších 65 let by měl podíl osob starších 85 let vzrůst čtyřnásobně,“ upozornila zpráva o stavu důchodového systému, kterou zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Jen pro porovnání na konci loňského roku žilo v Česku 204 tisíc pětaosmdesátníků a starších lidí. Jejich podíl mezi seniory nad 65 let dosahoval 9,1 procenta. Při růstu na čtyřnásobek by to znamenalo podíl přesahující 36 procent.

Přičemž s vlivem klesající porodnosti a zvyšujícího se věku dožití poroste i celkový počet a podíl seniorů. V roce 2060 by jich mělo být 3,3 milionu. „Je pozitivní zpráva, že se budeme dožívat vyššího věku. Bude tu ale výrazný nárůst počtu lidí, kteří budou pobírat starobní důchod,“ okomentoval nárůst počtu seniorů při představení zprávy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Třetina obyvatel ČR budou senioři. Ministerstvo shrnulo důvody změn v důchodech

Ekonomika

Podle expertů se proto Česko musí na vyšší počet starších seniorů připravit. „Nárůst v této věkové kategorie bude mít výrazný dopad na zvýšení poptávky po sociálních službách. Sedmdesát nebo osmdesát procent péče u nich sice zajišťuje neformální sektor, tedy rodinní pečující, ale i tak dlouhodobě říkáme, že je potřeba se na to připravit nejenom zvýšením počtu lůžek, ale všech kapacit včetně příslušných pracovníků. Tedy nejen těch rodinných pečujících, kteří kvůli tomu budou odcházet z trhu práce a budou s tím mít problémy,“ konstatoval prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Nedávno přitom pro Novinky konstatoval, že nyní chybí v sociálních službách dvanáct tisíc lůžek, do roku 2050 to bude 25 tisíc. Počet zaměstnanců v pobytových zařízeních by podle něj měl vzrůst aspoň o osmnáct tisíc.

Čas na prevenci

„Pokud by k tomu opravdu mělo dojít, je nejvyšší čas, aby se začalo pořádně pracovat s věkem dožití ve zdraví, aby se stát konečně pořádně soustředil na prevenci. A tím nemyslím jenom preventivní prohlídky,“ řekla předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

„Jestliže je dnes 56 procent populace obézní, tak je to neuvěřitelně vysoké číslo. K tomu se zvyšuje počet mladších lidí trpících civilizačními chorobami typu cukrovka,“ uvedla.

Upozornila i na změny ve zdanění benefitů, ke kterým došlo počátkem roku v rámci konsolidačního balíčku. Ty jsou totiž nově osvobozeny od daně z příjmu pouze do poloviny průměrné mzdy. „Preventivní zdravotní programy, které firmy nabízejí, jsou přitom na úrovni vstupenek do zoo. Nehledí se na ně jako na zdravotní přínos, na něco, co by stát měl podporovat,“ dodala.

Na to, že vzhledem k plánovanému posunu odchodu do důchodu budou lidé chodit do penze handicapovaní, s pohybovými problémy, upozornila v rozhovoru pro Novinky i předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Božena Jurašková. I na to by systém měl podle ní reagovat.

Ve vyšším věku budou lidé odcházet do důchodu handicapovaní a vyčerpaní, říká geriatrička

Domácí

Výběr článků

Načítám